De aanhouding van Fouad L. bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam
NOS Nieuws

OM: Fouad L. heeft drievoudige moord in Rotterdam bekend

De Rotterdamse man die wordt verdacht van de moord op zijn buren en een docent in het Erasmus Medisch Centrum heeft de schietpartijen aanvankelijk bekend. Daarna beriep Fouad L. zich op zijn zwijgrecht, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

De 32-jarige verdachte blijft in voorarrest tot een eerste zitting in januari, zo heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald. Hij is meerdere keren door de politie verhoord. Verder wordt hij in het Pieter Baan Centrum onderzocht om zijn geestelijke gesteldheid in kaart te brengen.

Fouad L. wordt verdacht van moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Zijn advocaat wil nog niet reageren. Op 15 januari moet hij voor het eerst op een openbare zitting voor de rechter verschijnen.

De politie is nog bezig met het bekijken van camerabeelden om exact te kunnen reconstrueren wat er is gebeurd. Inmiddels zijn ook tientallen getuigen gehoord.

Verder probeert de politie te achterhalen hoe Fouad L. aan een vuurwapen is gekomen. Dat onderzoek heeft nog niet tot aanhoudingen geleid.

Signalen

Daarnaast brengen verschillende instanties in kaart in hoeverre Fouad L. bij hen bekend was. Onder meer de gemeente Rotterdam, woningcorporatie Woonbron en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kijken of en welke signalen zij hadden over de verdachte.

Volgens buurtbewoners is er meerdere keren melding gedaan over L. wegens overlast. Begin deze maand bleek ook dat de woningcorporatie een rechtszaak tegen hem had aangespannen, omdat hij de huur niet meer betaalde.

Fouad L. kwam bij de behandeling van de rechtszaak niet opdagen en werd een maand voor de schietpartijen veroordeeld tot het betalen van ruim 3000 euro. Ook zou hij zijn huis worden uitgezet.

Gewaarschuwd

Eind september kwamen drie mensen om het leven bij twee schietpartijen. De 39-jarige Marlous en haar 14-jarige dochter Romy werden neergeschoten in hun huis aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven. Zij woonden naast Fouad L., die een opleiding volgde tot arts.

Kort erna werd in het Erasmus MC de 43-jarige docent en huisarts Jurgen Damen doodgeschoten. Buiten hield de politie Fouad L. aan. Hij had ook brand gesticht in zijn eigen huis en in het Erasmus MC.

Al op de avond van de incidenten bleek dat het Openbaar Ministerie het Erasmus Medisch Centrum had gewaarschuwd over "zorgwekkend gedrag" dat Fouad L. vertoonde. Het OM vroeg zich af of hij wel geschikt was om arts te worden.

L. was in het verleden veroordeeld voor dierenmishandeling en vertoonde volgens het OM psychotisch gedrag. Zelf schreef de verdachte op een online forum dat hij worstelde met woede en alcoholisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl