Een trein op station Almere Centrum.
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Onderzoek naar route waarbij Lely-spoorlijn over de Afsluitdijk gaat

Er wordt een alternatieve route voor de nog aan te leggen Lely-spoorlijn onderzocht die niet door Flevoland loopt, maar door Noord-Holland en over de Afsluitdijk.

Voor de spoorlijn van de Randstad naar de noordelijke provincies worden al twee mogelijke routes onderzocht die allebei door Flevoland lopen en die de reistijd tussen de Randstad en het noorden aanzienlijk moeten bekorten.

Voorkeur

Het projectteam onderzoekt namens de Rijksoverheid en de noordelijke provincies wat de effecten van de drie routes zijn op bijvoorbeeld de bereikbaarheid en de economie. Zo moet duidelijk worden welke route de voorkeur heeft en hoe de financiering er voor dat traject uitziet.

Het projectteam hoopt volgend voorjaar duidelijk te kunnen maken welke route beter 'scoort' dan de andere. Dan worden de onderzoeksresultaten en de beraamde kosten voorgelegd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens Stijn Lechner, directeur van het projectteam, is het onderzoek nodig om een goede en zorgvuldige afweging te kunnen maken.

"We willen appels met appels vergelijken en kijken of die andere routes ons nuttige informatie opleveren over bijvoorbeeld kosten, reizigersaantallen en snelheid", zegt hij tegen Omroep Flevoland. "Dan helpt het als we verder kijken dan naar alleen een route die door Flevoland loopt.

Lechner snapt dat mensen het vreemd vinden dat er nu ook een route onderzocht wordt die via Alkmaar loopt. "We willen het alsnog onderzoeken om te kijken welke informatie dat ons oplevert. Het zou goed kunnen dat uit het onderzoek straks blijkt dat een route door Flevoland het meest aannemelijk lijkt, maar het zou ook kunnen dat het niet zo is."

Hij wil niet zeggen welke route in zijn ogen de meeste kans maakt. "Ik vind het geen goed plan om van tevoren al te zeggen welke routes geen of minder kans maken", zegt hij. "De bestuurders hebben gezegd dat de route via Flevoland moet lopen. Wij kijken of we daar de goede afweging bij maken."

Advertentie via Ster.nl