NOS Sport

Badmintonland in roerige tijden, maar Jille en Seinen bieden Nederland hoop

Badmintonners jagen op olympisch ticket: 'Als topsporter moet je overal klaar voor zijn'

De badmintonsters Debora Jille en Cheryl Seinen spelen vandaag in Den Bosch de finale van de Dutch Open. Ze jagen in roerige tijden op punten voor de wereldranglijst die nodig zijn voor een olympisch ticket voor volgend jaar. Dat lonkt, maar is nog niet binnen. Pas in mei weten ze meer.

Ze vormen een lichtpuntje in het Nederlands badminton, want richting Parijs loopt het niet bepaald van een leien dakje. Zo verdween bondscoach Ruud Bosch enkele weken geleden geruisloos naar de achtergrond. De badmintonbond communiceerde dat nooit met de buitenwacht. Inmiddels neemt Henri Vervoort zijn taken waar.

Daarnaast kampt Mark Caljouw met mentale problemen. Neerlands beste badmintonner miste op één punt - en ondanks twee matchpoints in de beslissende wedstrijd - een medaille op de Europese Spelen. Dat zou niet alleen zijn eerste Europese plak bij de senioren hebben betekend, maar hem ook een startbewijs voor Parijs hebben opgeleverd.

Niet vrijuit spelen

"Dat heeft er heel erg ingehakt bij mij", bekent de 28-jarige Rijswijker. "Elke keer dat ik op de baan sta, zit er een blokkade. Ik kan niet vrijuit spelen. Omdat ik niet weer de pijn wil voelen om alles te geven, lijkt het wel."

Caljouw, die nu alle zeilen zal moeten bijzetten om alsnog in Parijs te geraken, verloor in Den Bosch al in de eerste ronde. De Nederlandse hoop in Brabant is nu gevestigd op Jille en Seinen, die in de finale van het vrouwendubbel Julie Finne-Ipsen en Mai Surrow uit Denemarken treffen.

Ze staan in die eindstrijd als zilverenmedaillewinnaars op de Europese Spelen in Krakau. Selena Piek en Robin Tabeling wonnen daar goud in het gemengd dubbel. Zij verkozen een toernooi in Finland boven de Dutch Open, maar werden in Den Bosch wel gehuldigd.

Debora Jille en Cheryl Seinen

Een titel hebben Jille en Seinen samen: vorig jaar wonnen ze de Dutch Open na opgave van hun tegenstander. Ook hebben ze aan hun succes in Polen een hoop zelfvertrouwen overgehouden. "Dat heeft een heel erge boost gegeven", vertelt Seinen. "We hadden nog niet zo'n mooie resultaat gehaald, al zaten we er wel vaak tegenaan. Om nu wel in de finale te staan, was echt geweldig."

De situatie zoals die nu bij de badminton is, helpt niet bepaald in hun streven om nog wat stappen vooruit te zetten. "Het is verre van ideaal", zegt Jille daarover. "Maar daar moeten we mee dealen. Als topsporter moet je overal klaar voor zijn. Dit is weer zo'n mooie test om te doorstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl