NOS Sport

EK-goud badmintonners Piek en Tabeling in gemengd dubbel: 'Zo onwijs trots'

Badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling hebben bij de Europese Spelen in het Poolse Krakau goud veroverd in het gemengd dubbel.

In de finale was het duo in drie games te sterk voor de Fransen Delphine Delrue en Thom Gicquel: 21-10, 13-21 en 21-12. "Dit was zo'n stressvolle week", zei Piek na afloop. "Maar nu heb ik kramp in m'n kaken van het lachen, zo blij ben ik."

Badmintonduo Piek en Tabeling veroveren EK-goud in gemengd dubbel

De gouden medaille betekent dat Piek en Tabeling hun A-status behouden en dat de olympische kwalificatiedroom dichterbij komt.

De Nederlanders, die nummer elf van de wereld staan, stonden voor een pittige klus tegen het Franse duo, de nummer acht. Ze toonden explosieve kracht, maakten bijna geen fouten en liepen in de eerste game uit tot een voorsprong van 16-8. De game werd makkelijk gewonnen met 21-10.

Lastige tweede set

In de tweede set kreeg het koppel het lastiger. Delrue en Gicquel hadden zich mentaal herpakt en veranderden van tactiek door de Nederlanders te dwingen mee te gaan in hun snelle spel. Je zag de frustratie op het gezicht van Piek en Tabeling bij een stand van 18-13, omdat het ze maar niet lukte het tij te keren. De game werd door de Fransen eenvoudig gepakt met 21-13.

De tweede game was pittig voor het duo

Alles of niets dus in de derde en beslissende game. In de slotfase zakten Piek en Tabeling even weg en lieten zich een paar punten afsnoepen. Tot ze het spel weer naar zich toetrokken en shuttles afblokten. Bij 20-12 was het matchpoint en kwam eindelijk de ontlading.

"Ik ben zo trots, zo blij", juichte Piek na afloop. "Ik had het echt niet verwacht hier goud te pakken na zo'n zware loting."

'Hamer'

Wat maakt het duo zo goed? "Robin heeft heel veel power en staat constant 'met z'n hamer' achter mij. Ik ben heel erg goed aan het net, ik zie de lege hoeken", aldus Piek.

Gesprekken met een psycholoog hebben het duo gebracht waar ze nu staan. Piek: "We weten hoe we met elkaar moeten communiceren om de ander op z'n best te laten voelen. Ik ben superstreng voor mezelf en win het liefst met 21-0, daardoor word ik gauw emotioneel. Robin relativeert beter en stelt me gerust: het komt wel goed."

Piek moest bijna huilen bij het Wilhelmus, dat klonk tijdens de medailleceremonie. "In onze sport is er zoveel Aziatische dominantie, je wordt haast nooit eerste, dus klinkt haast nooit het Nederlandse volkslied. Dit betekent zo veel."

Het duo hoopt enorm dat ze bij de beste dertien van de wereld eindigen, zodat ze zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Piek: "De weg is zo lang. We moeten 25 toernooien spelen, want de beste tien tellen, dus we nemen onze marge ruim. Dat we nu goud hebben, geeft ons een enorme boost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl