NOS Sport

Doek valt voor spinservice in badminton: tot en met de Spelen verboden

Het doek lijkt definitief gevallen voor de spinservice, die de badmintonwereld recentelijk op zijn kop zette. De bijna niet te retourneren opslag werd onlangs al twee weken verboden, maar is nu tot en met de Olympische Spelen in Parijs in de ban gedaan.

Door het tollen van de shuttle was terugslaan nauwelijks meer te doen. Spelers die de spinservice onder de knie hadden, wonnen plots van wereldtoppers. Bovendien bleven rally's beperkt tot een slag of drie: funest voor het kijkplezier.

De mondiale badmintonbond legde het besluit uit. "Na advies ingewonnen te hebben uit de badmintonwereld, gelooft het bestuur van de BWF dat het beste is om de 'spinservice' voor nog eens 15 maanden uit te sluiten om zo niet de kwalificaties van de Olympische en Paralympische Spelen en de Spelen zelf te veel te beïnvloeden."

Naar niks kijken

De Nederlandse topbadmintonster Selena Piek liet twee weken geleden al weten begrip te hebben voor een verbod op de spinservice.

"Het was alsof je naar een Formule 1 Grand Prix keek, waarbij alle coureurs na de eerste bocht crashen", zei zij. "Je zat naar niks te kijken. Het gaf ook best een scheef beeld van de verhoudingen tussen spelers. Je zag middelmatige spelers die de service in hun arsenaal hadden wereldtoppers kansloos laten."

Zonder de spinservice werd afgelopen week in Maleisië nog een rally van recordlengte gespeeld. Bij een wedstrijd in het vrouwendubbel werden er 211 slagen gewisseld voor de rally tot een einde kwam.

Badmintonrally van ruim drie minuten (!), speelsters vallen moegestreden neer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl