NOS Nieuws

Wekdienst 15/10: Polen naar de stembus • Marathon in Amsterdam

Goedemorgen! In Polen zijn vandaag belangrijke verkiezingen, en in Amsterdam doen 47.000 mensen mee aan de Amsterdam Marathon.

Eerst het weer: Vandaag trekken vanuit het noordwesten buien over het land met in het noordelijk kustgebied op windstoten tot 80 km/uur. Later klaart het op en wordt het maximaal 11 tot 13 graden. Vanaf morgen wordt het rustig en overwegend droog herfstweer met maxima rond een graad of 13.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het worden de belangrijkste verkiezingen sinds de val van het communisme genoemd, die in Polen vandaag. Onder andere migratie, veiligheid en de Europese Unie zijn thema's die het land verdelen.
  • De 47e editie van de marathon van Amsterdam wordt vandaag gehouden, met een recordaantal van 47.000 deelnemers. De race is vanaf 08.50 uur live te volgen op NPO1 en in onze app.
  • Bondscoach Ronald Koeman geeft een persconferentie over de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd morgen in en tegen Griekenland. De persconferentie is vanaf 18.45 live te zien op onze site en app.
  • Om 14.00 uur is er een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam, 'de Mars voor Palestina'. Er worden duizenden deelnemers verwacht, met schattingen tussen de 2500 en 10.000 demonstranten.

Wat heb je gemist?

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft zich teruggetrokken van de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA voor de verkiezingen van komende maand. Op Instagram schrijft ze in een bericht dat ze vindt dat haar partij te weinig aandacht heeft geschonken aan de context bij het Israël-Palestijnse conflict.

"Context is namelijk geen ontkenning van de afschuwelijke daden door Hamas afgelopen weekend. Context is het erkennen waar die vandaan komen, namelijk het handelen van de Israëlische regering", schrijft ze. "Dit is niet meer de partij waar ik Kamerlid voor wil zijn."

In 2021 kwam Bouchallikht met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer en voor de verkiezingen komende maand stond ze op plek 17.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het grondoffensief dat Israël wil uitvoeren in de Gazastrook is met zeker een paar dagen uitgesteld, schrijft The New York Times op basis van bronnen binnen het Israëlische leger. Dat uitstel zou onder meer afgekondigd zijn vanwege ongunstige weersomstandigheden.
  • De hoogste leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, heeft in Qatar een ontmoeting gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.
  • In Oss is een 15-jarige jongen gisteravond gewond geraakt bij een schietpartij. De dader is in onbekende richting gevlucht.

En dan nog even dit:

Nadat de concertfilm van Taylor Swift records verbrak in Amerika, draait de live-registratie van haar tournee nu ook in de Nederlandse bioscopen. In Amsterdam zongen de 'Swifties' mee alsof ze er live bij waren.

Geen kaartje voor Taylor Swift? Fans gillen net zo hard bij bioscoopconcert

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl