NOS Sport

Petitie, geldboete en zwijgende bond: zaalhockeyrel zorgt voor veel onbegrip

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

Petitie tegen het besluit van de KNHB: 'Doodsteek voor het zaalhockey'

Vrijdagmiddag 29 september, 15.29 uur. In de inbox van zaalhockeyinternationals verschijnt een bericht van de Nederlandse hockeybond met als onderwerp 'EK zaalhockey 2024'.

De bond meldt dat ze de Nederlandse zaalhockeyteams heeft teruggetrokken van alle internationale toernooien. Een klap in het gezicht van de sport waar Oranje al jaren in uitblinkt.

"In één keer is mijn interlandcarrière klaar - via de mail", zegt Oranjespeelster Elin van Erk aangeslagen. Ze kan het nog steeds niet bevatten. Ze won het afgelopen wereldkampioenschap, in februari van dit jaar. "Ik mag niet eens mijn WK-titel verdedigen."

EK 2018

Ze is samen met andere zaalhockeyliefhebbers een petitie gestart, waarin ze de bond vragen dit besluit terug te draaien.

Ook meervoudig zaalinternational Teun Rohof, die met de mannen een zilveren medaille op dit WK behaalde, baalt: "Twintig jaar werk in de prullenbak." Rohof had gehoopt zijn zaalcarrière als bondscoach voort te zetten.

Stekker eruit, waarom?

Waarom kiest de bond ervoor de stekker uit het internationale zaalhockey te trekken? Niemand bij de KNHB wil op vragen reageren, ondanks herhaaldelijke verzoeken. "We houden het bij de toelichting die eerder hockey.nl te lezen was", laat technisch directeur Clarinda Sinnige weten.

In dat stuk geeft Sinnige de overvolle kalender als voornaamste reden op. "Voor de verschillende nationale teams putten we deels uit dezelfde groep met spelers. Daar kunnen we niet oneindig een beroep op doen."

Oranje viert de WK-winst in 2023

Het bondsbesluit roept veel vragen op. Internationals zijn geraakt dat zij nooit in dit besluit zijn gekend. "Alles is op te lossen", zegt Van Erk. "Had ons bij jullie beslissing betrokken. Waarom deden jullie dat niet?"

Ook de timing is opmerkelijk: twaalf dagen na de deadline voor terugtrekking van de EK zaal 2024 - die al twee maanden was opgeschoven. Dit komt de hockeybond op geldboetes en andere sancties te staan. Nederland kan pas op zijn vroegst weer in 2030 op topniveau meedoen aan de EK zaal.

Teun Rohof (onderaan links, na WK-winst in 2015)

Waarom ineens stoppen na vijftig jaar? Waarom niet wachten tot na het EK? Zoveel vragen na het plotselinge besluit, maar de bond weigert elke verdere toelichting.

In de digitale brief aan internationals, die in handen is van de NOS, noemt de hockeybond de drukke internationale speelkalender als hoofdreden. De bond schrijft dat er "te veel toernooien en te veel spelformats" zijn.

Maar hoeveel drukker is die toernooikalender geworden? In 2019 is er inderdaad de FIH Pro League bij gekomen (een internationaal veldtoernooi) en sinds 2022 de Hockey 5s.

Van overbelasting bij Oranjespelers lijkt echter geen sprake. "De selecties voor veld- en zaalhockey bestaan uit andere spelers", zegt Van Erk.

Verder vraagt de bond zich in de brief af hoe ervoor te zorgen dat "een en ander ook financieel mogelijk blijft". Van Erk geeft aan dat zaalhockeyers niets verdienen en dat ze een crowdfundingsactie hadden willen starten voor alle kosten. "Gratis trainingslocaties waren al door ons geregeld."

Waarom heeft de bond op deze manier gehandeld? Wat betekent het dat de KNHB de kaken stijf op elkaar houdt en weigert op vragen over dit ingrijpende besluit in te gaan?

EuroHockey maakt zich zorgen over de toekomst. "De gevolgen zijn groot, voor beide teams, maar ook voor zaalhockey in het algemeen", zegt voorzitter Marcos Hofmann.

Hofmann adviseerde de bond om eerst in overleg te gaan; niet alleen intern, ook met de teams zelf.

Hij is teleurgesteld in de timing. "De KNHB liet ons op 12 september weten beide teams te willen terugtrekken. De officiële deadline was 31 augustus, Op 28 september kwam de definitieve bevestiging."

Hoe nu verder?

Is er een kans dat het besluit door de KNHB wordt teruggedraaid? Daar kan alleen de bond antwoord op geven. EuroHockey heeft met Italië (vrouwen) en Portugal (mannen) in ieder geval al twee vervangers voor de Oranje-teams gevonden.

Van Erk gaat ervan uit dat ze zelf nooit meer voor Oranje in de zaal zal uitkomen. "Misschien mijn kinderen later wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl