Janneke van der Meulen in actie tijdens de strijd om de wereldtitel
NOS Sport

Rennen over zand en roeien door de branding: 'spectaculair' kustroeien wordt olympisch

Een nieuwe, spectaculaire olympische roeidiscipline, waarbij de atleten door het mulle zand naar hun boot rennen voordat ze 500 meter door de branding en over zee roeien.

Bij de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 staat kustroeien voor het eerst op het programma met het onderdeel beach sprint. Dat maakte de wereldroeibond vandaag bekend.

Toen Janneke van der Meulen het nieuws hoorde, sprong ze bijna een gat in de lucht. De 36-jarige Nederlandse werd vorige week nog wereldkampioen beach sprint in het Italiaanse Barletta.

"Dit is natuurlijk supergaaf", reageert Van der Meulen. "Ik was tot voor kort eigenlijk de enige die dit deed in Nederland. Ik zal vanaf nu wel heel veel concurrentie gaan krijgen, ook vanuit Nederland. Ik vind dat alleen maar leuk dus ik kijk daar heel erg naar uit."

Hoe werkt beach sprint? Bekijk onderstaande uitlegvideo.

Van der Meulen kwam in 2018 voor het eerst in aanraking met de tak van sport, nadat ze dat jaar wereldkampioen was geworden op de lange afstand in het kustroeien. Bij haar eerste wereldbeker in China op het snelle, spectaculaire onderdeel pakte ze meteen brons. "Ik rolde er een beetje in. Al mijn talenten komen heel goed van pas in deze sport, zo bleek."

"Wat deze sport zo complex maakt is dat je heel veel verschillende dingen moet doen", legt Van der Meulen uit. "Je moet rennen door mul zand, dan moet je heel soepel in een boot kunnen stappen die in de branding ligt. En dan moet je vervolgens een parcours kunnen roeien."

"Je moet proberen om de baas te zijn over de golven. En dan moet je weer uit je boot springen en de route teruglopen door mul zand. Daar gaat bij heel veel mensen al zó veel mis."

De opzet van een beach sprint-wedstrijd

De afgelopen jaren is de sport qua populariteit flink gegroeid, merkt Van der Meulen. "Iedereen vindt het gewoon zó gaaf, het geeft zoveel sensatie. En roeiers zelf vinden het fantastisch om te doen."

"Alles zit erin: golven, wind, de elementen... En het feit dat het een contactsport is: ploegen komen heel dicht bij elkaar, mensen rammen tegen elkaar aan. Met roeien lig je veilig in je eigen baantje, dat is allemaal heel voorspelbaar."

"Dat is bij deze sport niet zo, want je strijdt tegen elkaar. Er zit gewoon veel meer spektakel in. Helemaal in de wereld waarin alles sneller en onvoorspelbaarder wordt, denk ik echt dat dit de toekomst is."

Van der Meulen heeft zelf een achtergrond in de top van het traditionele roeien. Ze verwacht dat veel roeiers misschien wel de overstap zouden willen maken, zeker nu beach sprint olympisch wordt. Maar zo makkelijk is dat nog niet.

"Afgelopen EK en WK hebben ook wat roeiers uit het 'normale' roeien meegedaan. Die kwamen niet door de time trial (kwalificatie op tijd, red.). Dat laat zien: als je alleen maar heel goed kunt roeien, dan kom je er nog niet."

De 36-jarige Van der Meulen kijkt in ieder geval met vertrouwen vooruit en hoopt op weg te zijn haar olympische droom waar te maken. "Ik heb vier jaar voorsprong aan ervaring, probeer dat maar in te halen."

Van der Meulen op het podium na het WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl