Mike Groen in actie voor Neptunus
NOS Sport

Geen 'haat en nijd' als Amsterdam tegen Rotterdam honkbalt in Holland Series

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

  • Ronald van Dam

    redacteur en commentator NOS Sport

Betreedt Mike Groen de heuvel in de derde wedstrijd van de Holland Series, dan kunnen voor Neptunus Curaçao de kansen keren. De werper van de Rotterdamse honkbalclub is namelijk een 'closer', die er laat in de wedstrijd in komt om een voorsprong in veilige haven te loodsen.

Dat is hard nodig, want Neptunus kijkt in de finale om de Nederlandse honkbaltitel na twee nederlagen (1-6 en 3-1) tegen een 2-0 achterstand aan. Tegenstander Amsterdam Pirates heeft in de best-of-seven serie nog twee zeges nodig om HCAW af te lossen als kampioen van Nederland. Het zou voor de Amsterdammers de zevende titel worden.

"Onze voorbereiding op de Holland Series was heel anders dan die van Amsterdam", probeert de 27-jarige Groen de valse start van zijn team te verklaren.

"Door het Europees kampioenschap in Tsjechië, waar acht spelers van ons aan meededen en niemand van Amsterdam, lag de competitie vier weken stil. Amsterdam heeft met hele team door kunnen trainen, bij ons was het improviseren met een halve ploeg."

Kater nog niet weg

Daar komt volgens Groen nog bij dat hij en zijn teamgenoten met een kater terugkwamen uit Tsjechië, waar Nederland voor de eerst keer ooit niet de EK-finale haalde en genoegen moest nemen met brons. "We waren voor goud gekomen. De teleurstelling was groot en dat merkte je aan onze internationals die een week later alweer aan de Holland Series moesten beginnen. De kater was nog niet weg."

Maar inmiddels wel, volgens Groen. "We hebben de eerste twee wedstrijden niet ons beste honkbal gespeeld. De knop moet om. Ik merkte op de training dat het plezier en de lach weer terug zijn. Ik heb goede hoop dat we de serie om kunnen keren in ons voordeel."

Toonaangevend

In het Nederlandse honkbal is Neptunus toonaangevend. De Rotterdamse club was al negentien keer de beste van het land, maar de laatste titel dateert van 2018. Sindsdien ging het kampioenschap twee keer naar Amsterdam (2019 en 2021) en eenmaal naar HCAW. In 2020 werd er als gevolg van de coronapandemie geen kampioen gekroond.

Amsterdam Pirates bij hun dug-out

Maar Neptunus heeft het moeilijk in de finale, ondanks de komst van drie pitchers die vorig seizoen nog voor Amsterdam speelden. Shairon Martis, Tom de Blok en Mike Groen maakten de overstap naar de concurrent in Rotterdam. Alsof je van Ajax naar Feyenoord gaat.

Volgens Groen speelt dat in het honkbal veel minder dan in het voetbal. "Bij ons is er geen haat en nijd tussen Rotterdam en Amsterdam. Ik zou het eerder gezonde competitie willen noemen."

Als voormalig speler van Amsterdam, waar hij in 2014 honkballer en van 2019 tot en met 2022 twee keer kampioen werd, krijgt hij geen vervelende opmerkingen van zijn voormalige teamgenoten naar zijn hoofd. "En als dat wel gebeurde, zou ik me daar niet druk om maken. Daar ben ik te nuchter voor."

De reden voor Groens overgang naar de concurrent is een simpele: "Ik was gewoon toe aan iets nieuws, aan een andere omgeving. Ik wilde kijken of ik nieuwe dingen kon leren en mezelf verder kon ontwikkelen. Dan moet je niet altijd op dezelfde plek blijven."

De in Amstelveen geboren Groen, die ook nog vier jaar bij DSS in Haarlem speelde, is in de Holland Series nog niet in actie gekomen. "Ik ben bij Neptunus de closer, de werper die er aan het einde op komt om een voorsprong te beschermen."

In de eerste twee wedstrijden is zijn club nog niet in die situatie geweest. "Al heb ik me afgelopen zondag wel warm gegooid voor het geval we in onze laatste slagbeurt nog voor waren gekomen", zegt Groen. "Jammer genoeg dat gebeurde niet. Maar als je me vanavond op de heuvel ziet, is dat voor ons een goed teken. Kom maar op met die bal. Ik ben er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl