NOS Nieuws

Wekdienst 12/10: Rutte naar herdenking Sobibor • Uitreiking Gouden Televizier-Ring

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte is aanwezig bij de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibór en in Amsterdam wordt de Gouden Televizier-Ring uitgereikt voor het beste tv-programma.

Eerst het weer: vandaag is het bewolkt met vooral in het zuiden regen. In het noorden breekt vaker de zon door. Het wordt tussen 15 en 17 graden. Morgen is er veel regen en wordt het 23 graden. In het weekend koelt het af naar 12 tot 16 graden. Het blijft nat.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Demissionair premier Rutte is aanwezig bij de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibór in 1943. De bijeenkomst vormt ook de afsluiting van de herinrichting van het herdenkingscentrum Sobibór. Nederland heeft hieraan meegewerkt.
  • In het Koninklijk Theater Carré wordt de Gouden Televizier-Ring uitgereikt, de prijs voor het beste tv-programma. Dit jaar maken B&B Vol Liefde, Oogappels en De Oranjezomer kans op de hoofdprijs.
  • In Amsterdam houden Joodse, christelijke en Israëlische organisaties een manifestatie op de Dam om stil te staan bij de aanval van Hamas op Israël. Deelnemers worden opgeroepen Israëlische vlaggen mee te nemen.
  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak over het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. De verdachten zijn minderjarig, de jongste (15) zou de man hebben neergestoken.
  • De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert de ruimtesonde Psyche, die naar een asteroïde moet vliegen om die te bestuderen. De lancering staat gepland voor 16.16 uur Nederlandse tijd.

Wat heb je gemist?

Het was opnieuw een onrustige nacht in de Gazastrook. Op meerdere plekken voerde Israël luchtaanvallen uit. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat in een uur tijd zeker 51 mensen om het leven kwamen en er zo'n 280 mensen gewond zijn geraakt.

Verder noemde de Amerikaanse president Biden de aanvallen van Hamas van zaterdag op Israël de dodelijkste op Joden sinds de Holocaust. Ook zei hij dat hij "bevestigde beelden" had gezien van onthoofde kinderen, maar dat werd later weersproken door Bidens woordvoerder.

Lees meer over de oorlog tussen Israël en Hamas in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Twee inwoners van het Noord-Brabantse Loon op Zand zijn gisterochtend opgeschrikt door een ijsblok dat op het dak van hun schuur viel. Het ijs is zeer waarschijnlijk afkomstig van een vliegtuig.

IJsblok valt vanuit vliegtuig op schuur:'Ik hoorde een flinke knal'

Mooie donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl