De opgegraven bunkers in Vlissingen
NOS Nieuws

Per toeval ontdekte WO II-bunkers in Vlissingen worden gesloopt

Twee ondergrondse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen worden gesloopt. De schuilkelders werden eerder dit jaar per toeval ontdekt tijdens voorbereidende werkzaamheden op een bouwkavel.

Uit onderzoek van de Walcherse Archeologische Dienst en de Stichting Bunkerbehoud bleek de staat van de bunkers slecht. De gemeente heeft nu "de economische belangen afgewogen tegen de cultuurhistorische belangen" en besloten tot sloop over te gaan, meldt Omroep Zeeland.

De schuilplekken werden gebouwd als munitieopslag maar deden in de oorlog dienst als een verzamelplaats voor gewonde Duitse militairen. De militairen patrouilleerden op de Noordzee en raakten veelal gewond bij aanvallen van Engelse jachtvliegtuigen, waarna ze naar de bunkers werden gebracht.

In de bunker gevonden spullen.

In de schuilkelder werden tal van alledaagse spullen aangetroffen zoals een soeplepel, een vork en een laars. Ook werden zwemvesten gevonden. Vermoedelijk waren die voor Duitse militairen die na D-day uit Normandië waren gevlucht. Ze kregen de zwemvesten bij Breskens uitgedeeld en lieten ze in de bunkers achter.

Twee jaar geleden werd in Vlissingen ook al een bunker uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op het terrein van een voormalig hotel. Deze bunker werd later ook gesloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl