In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

In Vlissingen ontdekte bunkers waren voor gewonde Duitse militairen in WOII

Twee bunkers die in mei onder een bouwkavel in Vlissingen werden ontdekt, deden dienst als verzamelplaats voor gewonde Duitse militairen in de Tweede Wereldoorlog. Die conclusie trekken onderzoekers van de Walcherse Archeologische Dienst, die samen met Stichting Bunkerbehoud de schuilplekken onderzoeken.

De militairen patrouilleerden op de Noordzee en raakten veelal gewond bij aanvallen van Engelse jachtvliegtuigen, schrijft Omroep Zeeland. Ze werden per schip richting de bunkers gebracht, waar ze geopereerd konden worden. De ruimtes werden verwarmd met een kacheltje en aan de muren hingen kleden.

"Van oorsprong was dit een munitiebunker, maar de bunker is aangepast als gewondenverzamelplaats. Deze bunker is onderdeel van een hospitaalbunkercomplex, dat uit vijf bunkers bestaat", legt Bernard Meijlink van de Walcherse Archeologische Dienst uit.

Een bunker is ingericht als opvang voor gewonden:

Twee bunkers worden uitgegraven in Vlissingen

Vork, soeplepel en laars

In de bunkers zijn alledaagse spullen aangetroffen zoals een soeplepel, een vork en een laars. Ook werden zwemvesten gevonden. Vermoedelijk waren die voor Duitse militairen die uit Normandië kwamen. Ze kregen de zwemvesten bij Breskens uitgedeeld en lieten ze in de bunkers achter.

"Met deze spullen komen de soldaten die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten wel dichtbij", aldus Meijlink. De gevonden spullen gaan naar het Zeeuws Depot.

In de bunker gevonden spullen

Of de bunkers behouden blijven, is onduidelijk. De historische waarde moet aan de hand van het onderzoek nog worden vastgesteld. Op basis van het advies van de onderzoekers neemt de gemeente een besluit over de toekomst van de schuilplekken. Hierin wordt ook meegenomen dat de bunkers onder een bouwkavel liggen, laat de gemeente weten.

Twee jaar geleden werd in Vlissingen ook al een bunker uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op het terrein van een voormalig hotel. Deze bunker werd later gesloopt.

Advertentie via Ster.nl