Spelers van Olympiacos Piraeus en Maccabi Playtika Tel Aviv springen voor de bal in Euroleague
NOS SportAangepast

Sportwereld Israël en Palestijnse gebieden valt stil; duels uitgesteld, spelers mogen weg

Door de onrust in Israël en de Palestijnse gebieden komt de sportwereld in de regio tot stilstand. Wedstrijden worden uitgesteld, nationale competities zijn stilgelegd en buitenlandse sporters in Israël krijgen de mogelijkheid het land te verlaten.

Omdat vliegmaatschappijen vluchten schrappen kunnen sommige sporters en teams het land niet in of uit. De Israëlische turner Artem Dolgopyat - zaterdag won hij goud op het onderdeel vloer bij de WK turnen - kan niet terugkeren naar Israël. Hij blijft langer in Europa om door te kunnen trainen.

Het nationale Palestijnse voetbalelftal heeft zich teruggetrokken uit een vriendschappelijk toernooi in Maleisië. De Maleisische voetbalfederatie (FAM) zegt dat het elftal niet naar Kuala Lumpur kon vliegen door de situatie in de regio.

Basketballers naar Cyprus

Verschillende sportcompetities in Israël ondervinden hinder. Zo zijn de internationale basketbalwedstrijden van Hapoel Shlomo Tel Aviv en Maccabi Playtika Tel Aviv uitgesteld. De club Maccabi Tel Aviv heeft alle buitenlandse basketbalspelers op een vlucht naar Cyprus gezet. De rest van het team volgt later.

Rafi Menco (Maccabi Playtika Tel Aviv)

De nationale voetbalcompetitie in Israël is stilgelegd. Voetbalclubs Maccabi Haifa, Beitar Jerusalem, Hapoel Be'er Sheva, Hapoel Tel Aviv en Maccabi Tel Aviv hebben hun buitenlandse spelers toestemming gegeven om het land te verlaten als zij dat willen.

Ook zijn voetbalwedstrijden in de twee competities in de Palestijnse gebieden, de West Bank Premier League en de Gazastrook Premier League, uitgesteld.

Zaterdag werd het EK-kwalificatieduel van de Israëlische handbalploeg met Duitsland al uitgesteld. En de Europese voetbalbond UEFA heeft besloten dat alle in de komende weken geplande wedstrijden in Israël worden uitgesteld.

Duels Israël uitgesteld

Maandag werd al bekend dat de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Israël en Zwitserland van donderdag niet doorgaat. De wedstrijd is verschoven naar 15 november. Ook de thuisduels van Jong Israël tegen Estland en Duitsland zijn afgelast.

Het nationale voetbalteam van Israël speelt op 15 oktober een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kosovo. Of dat duel wel doorgaat, maakt de UEFA later deze week bekend. Het Israëlische team heeft in de derde week van november ook een thuisduel met Roemenië en een uitwedstrijd tegen Andorra op de kalender staan.

De Europese zwembond LEN buigt zich momenteel over de vraag wat te doen met het EK waterpolo dat van 3 tot en met 16 januari 2024 gepland staat in het Israëlische Netanya.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl