Max Verstappen
NOS SportAangepast

Verstappen na derde F1-wereldtitel: 'Trots op mezelf, m'n familie en mijn team'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Qatar

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Qatar

Max Verstappen vindt het 'fantastisch klinken' om drievoudig wereldkampioen Formule 1 te zijn. Verstappen verzekerde zich met de tweede plaats in de sprintrace van zijn derde wereldtitel op rij.

Eigenlijk was het pleit al beslecht toen zijn teamgenoot Sergio Pérez in de grindbak belandde, na een crash met Nico Hülkenberg en Esteban Ocon.

Verstappen moest de zege in de sprintrace aan Oscar Piastri laten, maar het behalen van de titel maakt hem trots. "Het klinkt fantastisch: drie titels. Ik ben trots op mezelf, mijn familie en mijn team. Ik had nooit verwacht dit te bereiken. Ik vind de sfeer in onze renstal zo geweldig. Het zijn fantastische mensen om mee te werken."

De coureurs met de meeste wereldtitels

Of deze titel mooier is dan zijn vorige twee? "De eerste titel was emotioneel en vervulde mijn droom, maar deze is de mooiste. Zo consistent, zo sterk, zo stabiel. Het voelde in februari al goed, het was een positieve verrassing in Bahrein bij de test. Maar toen dachten we nog: de rest zal dichtbij zitten. Maar we bleken echt heel sterk te zijn. Het was een erg goede auto waar ik me geweldig in voelde."

Over de vergelijkingen met de vorige twee titels zegt Verstappen: "Iedereen heeft het steeds over de laatste ronde in Abu en de rare ontknoping op Suzuka, maar het seizoen duurt maanden en niet één race. Dat vergeten mensen wel eens. Dit jaar hebben we niet echt moeten vechten, maar dat heb ik ook niet nodig om het beste uit mezelf te halen."

Bekijk hier het gesprek met Verstappen na het behalen van zijn derde Formule 1-wereldtitel:

Verstappen blij met dominant seizoen: 'Dit is beste titel tot nu toe'

Op de vraag of Verstappen voelt dat hij nu beter is dan hij ooit geweest is, antwoordt hij: "Ik probeer me voortdurend te verbeteren en te groeien, ook als mens. Ervaring telt. Elk weekend presteren is niet eenvoudig, het vergt veel. Als dat lukt, geeft dat veel voldoening. Op de limiet rijden is riskant, maar onder de limiet ook. Het is heel gemakkelijk om een fout te maken."

De Limburger boekte dit jaar al dertien GP-zeges. Voor Verstappen springen Miami, België en Zandvoort eruit. "Suzuka ook nog, vanwege de titel voor het team. De auto was daar subliem, ik was aan het lachen in de cockpit tijdens de kwalificatie. Dat maak je bijna nooit mee."

Verstappen zou dit jaar nog Alain Prost voorbij kunnen gaan op de lijst van meeste GP-zeges. Sebastian Vettel kan geëvenaard worden. Maar de kersverse kampioen is niet al teveel bezig met statistieken. "Het is moeilijk te voorspellen, dat geldt ook voor komende jaren. Het gat naar Schumacher is nog vrij stevig. Het duurt nog even voor ik de coureur met de meeste zeges ben. Of me dat lukt? Ik voel me er goed genoeg voor, ben uiteraard erg tevreden over hoe het momenteel gaat."

De WK-stand na de sprintrace bij de GP van Qatar

"Ik ben niet in de Formule 1 om recordresultaten neer te zetten en in lijstjes te komen, maar natuurlijk is het heel bijzonder en eervol om tussen al die grote namen te staan. Daar geniet ik echt wel van, hoewel ik niet zo van de statistieken ben."

En hoeveel titels gaan er dan nog volgen voor Verstappen? Hij durft het niet te zeggen. "Het hangt af van de auto en het team. Het is meer de vraag hoelang ik nog doorga."

Ik kom naar het circuit om te winnen. Natuurlijk is er nu wat druk af, maar de mindset verandert niet.

Max Verstappen wil dit seizoen blijven winnen

"Ooit zal het vuur doven en heb je genoeg. Dat overkomt iedereen vroeg of laat, ook fysiek. Het kan ook dat je gewoon andere dingen wilt doen, maar nu nog niet."

Geen gevecht om kruimels

Wie denkt dat Verstappen de laatste races ruimte laat voor andere coureurs om succes te hebben, komt bedrogen uit. "Er verandert niks. Vandaag hoefde ik maar zesde te worden, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik kom naar het circuit om te winnen. Natuurlijk is er nu wat druk af, maar de mindset verandert niet."

Het enige wat er dan anders dan normaal is, is dat er vanavond een feestje op het programma staat. "Met bubbeltjeswater", lacht Verstappen. "Morgen ben ik er weer hoor, de trofee komt pas over zes weken. Dat maakt niet uit, ik heb er al twee en ze ogen hetzelfde. Het kan nog wel even wachten. Er staat er één naast de tv, en één naast de simulator."

Tijd zat dus om mooie plek te kiezen voor zijn derde WK-bokaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl