Familieleden in Homs rouwen om doden
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij diverse aanvallen in Syrië

Het Turkse leger heeft in het noorden van Syrië aanvallen uitgevoerd op Koerdische militanten. Hierbij zijn volgens Turkije 26 mensen om het leven gekomen. De aanvallen zouden een reactie zijn op de zelfmoordaanslag van zondag bij het parlement in Ankara, die werd opgeëist door de Koerdische beweging PKK.

Bij een ander geweldsincident in het noorden van Syrië is gisteravond een Turkse drone neergehaald door een Amerikaanse F-16. Het Pentagon zegt dat de bewapende drone opereerde dicht in de buurt van de Amerikaanse troepen. Het is voor het eerst dat de VS een toestel van NAVO-bondgenoot Turkije heeft neergehaald.

Overigens spreekt Turkije tegen dat het een Turkse drone was.

'Vergeldingsbombardement' Idlib

Bij bombardementen van de Syrische strijdkrachten in de noordelijke provincie Idlib kwamen vanochtend zeker dertien mensen om het leven, meldt de hulporganisatie Witte Helmen. Eerder werd nog een dodental van zestig genoemd.

Bekijk hier beelden die hulporganisatie de Witte Helmen maakte van de aanval:

Doden en gewonden na luchtaanval Syrische regeringstroepen op Idlib

De bombardementen zijn een vergelding voor de drone-aanval op een militaire academie in Homs gisteren. Daarbij vielen zeker honderd doden.

Bij de academie was gisteren een ceremonie voor pas-afgestudeerde militairen net afgelopen toen er explosieven afgingen. De aanslag in Homs is nog niet opgeëist en de oppositie rondom Idlib ontkent betrokkenheid. Desondanks lijkt het Syrische leger er gezien de vergeldingsbombardementen wel van uit te gaan dat de oppositie erachter zit.

Het Syrische leger van Assad heeft het grootste deel van Syrië in handen. De provincie Idlib in het noorden is een bolwerk van de Syrische oppositie. Daar worden nu de bombardementen op uitgevoerd.

Het conflict in Syrië begon in 2011 met protesten tegen president Assad die uitmondden in een jarenlange oorlog. Daarbij zijn honderdduizenden doden gevallen en miljoenen mensen op de vlucht geslagen.

Het leger van Assad heeft het grootste deel van Syrië heroverd, maar een deel in het noorden, grenzend aan Turkije, is nog steeds in handen van gewapende oppositiegroepen, waaronder jihadistische strijders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl