NOS Nieuws

Ook Europees Parlement stemt in met Hoekstra als klimaatcommissaris

Het Europees Parlement heeft zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Wopke Hoekstra tot nieuwe Eurocommissaris Klimaat. 279 Europarlementariërs stemden voor, 173 tegen en 33 parlementariërs onthielden zich van stemming. Voor de benoeming was een gewone meerderheid van de stemmen nodig.

Gisteren bleek al dat de milieucommissie van het Europees Parlement had ingestemd met de kandidatuur van Hoekstra. Die commissie maakte het hem afgelopen week nog lastig. Zo waren de leden er na een hoorzitting van drie uur nog niet van overtuigd dat CDA'er Hoekstra de juiste opvolger is van PvdA'er Frans Timmermans.

Na het beantwoorden van extra vragen van de milieucommissie kwam er dan toch groen licht van de milieucommissie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die ook in de milieucommissie zit, zei gisteren dat duidelijk is de Europese Green Deal voor de Europese Commissie "een topprioriteit blijft, en dat is cruciaal".

Klimaattop

Hoekstra zal de komende tijd vooral moeten gebruiken om de klimaattop voor te bereiden, die begin december wordt georganiseerd in Dubai. "Er is ongelofelijk veel werk om te doen. Ik hoop maandag al in Madrid te zijn en dinsdag en woensdag in Berlijn en Parijs. Er moet ongelofelijk veel gebeuren om er een succes van te maken."

Tijdens de hoorzitting zei Hoekstra dat hij wil werken aan een wereldwijde kerosineheffing, een maritieme heffing en een belasting op fossiele brandstoffen. Ook wil hij dat de CO2-uitstoot van de EU in 2040 met 90 procent is verminderd.

Volgens Hoekstra past er op het gebied van het thema klimaatverandering "ambitie". "Dat zijn we verplicht aan de huidige, maar zeker ook de volgende generaties", zei hij vandaag. Hij spreekt van een "grote opdracht die je alleen samen kunt doen".

De aanstelling van Hoekstra is overigens in eerste instantie maar voor een jaar. Volgend jaar juni zijn er weer Europese verkiezingen en daarna wordt er een nieuwe Europese Commissie gevormd. Nederland kan er natuurlijk wel voor kiezen Hoekstra langer af te vaardigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl