Hassan houdt het bij marathon Chicago simpel: 'Gewoon eerste groep volgen'
Ze is er de persoon niet naar om het leven moeilijker te maken dan het is. En dus heeft Sifan Hassan helder voor ogen wat zondag haar doelstelling wordt tijdens de marathon van Chicago: "Gewoon de eerste groep volgen en dan kijken wat er gebeurt."
Na haar spectaculaire debuut in Londen, toen ze in april van dit jaar als winnares de klassieke 42.195 meter liep in een Nederlands record van 2.18.33, weet ze dit weekeinde in de Windy City vele ogen op zich gericht. Hassan zelf kijkt vooral naar twee Keniaanse loopsters: Ruth Chepngetich (persoonlijk record: 2.14.18) en Tadu Teshome Nare (2.17.36).
Wereldrecord
Het duo kondigde drie weken geleden aan in Chicago een gooi te willen doen naar het wereldrecord, dat toen nog met 2.14.04 in handen was van hun landgenote Brigid Kosgei. Sinds de Ethiopische Tigst Assefa die toptijd anderhalve week geleden tijdens de marathon van Berlijn verpulverde tot 2.11.53 zijn de ambities van het tweetal bijgesteld. Hassan: "Ze zullen weggaan op een tijd van 2.13, schat ik zo..."
Pin haar niet op die voorspelling vast, zegt de Nederlandse dinsdagavond via een videoverbinding vanuit haar Amerikaanse woonplaats Park City. De 30-jarige Hassan komt nog maar net kijken op de marathon en voelt zich op die discipline nog altijd weinig meer dan een leerling, waar ze op de baan al jaren een gearriveerde vedette is. "Winnen vind ik in deze fase van mijn loopbaan niet zo heel erg belangrijk. Ik moet vooral nog heel veel leren."
Hoe ze de training in de aanloop naar een marathon nou eigenlijk moet aanpakken, bijvoorbeeld. Tussen haar afsluitende nummer op de WK in Boedapest, de 5.000 meter, en de start zondag in Chicago zitten slechts 43 dagen. Ze trainde de eerste maand na de mondiale titelstrijd zó hard voor de marathon, dat ze twee weken geleden zelfs het plezier volledig kwijtraakte.
Ze nam de snelheid van de baan mee in haar trainingen op de baan en daar betaalde ze, fysiek, de tol voor. "Ik haatte de marathon op een gegeven moment echt. Het was zelfs zo erg, dat ik wilde stoppen met mijn voorbereiding op Chicago."
Hassan wijt het aan een combinatie van onwetendheid, enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ze is eenvoudigweg té gretig.
Ik heb voor deze marathon misschien wel té goed getraind.
"Dat was tijdens de WK al het geval. In Boedapest was ik niet voor de volle honderd procent met mijn hoofd bij het toernooi. Ik was onrustig en kon de hele dag eigenlijk maar aan één ding denken: Chicago, Chicago, Chicago."
Supermoe
Voor haar debuut in Londen trainde ze, achteraf gezien, te weinig. "Ik heb toen maar één keer op de weg gelopen. Al het andere werk deed ik op de baan." Voor Chicago deed ze, zo vertelde haar lichaam zelfs dinsdag nog, het tegenovergestelde. Niet alleen leerde ze hoe te drinken tijdens een inspanning, dit keer maakte ze ook de kilometers die vereist zijn.
"Ik heb goed getraind. Misschien wel té goed. In trainingen ben ik nu eenmaal niet af te remmen. Daardoor voel ik me al een tijd supermoe. Ik hoop maar één ding en dat is dat ik niet overtraind ben."
Het zijn die twijfels en onzekerheden die Hassan zondag juist tot favoriet maken, meent Eliud Kipchoge. De tweevoudig olympisch kampioen, die met 2.01.09 sinds ruim een jaar het wereldrecord in handen heeft, was de donderdag na zijn overwinning in de marathon van Berlijn te gast in Nederland en vertelde bij die gelegenheid dat in Hassan zijn evenknie schuilt.
Ketenen afwerpen
De mens, zo luidt Kipchoge's mantra, moet beperkingen en limieten zien als ketenen en die van zich afwerpen. Indachtig die filosofie heeft ook Hassan het in zich om zich het wereldrecord toe te eigenen. "Waarom? Ik zou zeggen: waarom niet?"
Hassan denkt onbegrensd en is om die reden een loopster om terdege rekening mee te houden. "Ze is onbevangen, daarom geniet ik zo van haar. Dat ze onervaren is en in Chicago pas haar tweede marathon loopt, zegt me niets. Assefa startte in Berlijn ook pas voor de derde keer op een marathon."
Schoenenstrijd
Met Hassan aan de start worden grenzen verlegd, bezweert Kipchoge. Tel daarbij ook nog eens die andere strijd op die speelt sinds Berlijn en de hemel is de grens, zo zei hij. Kipchoge doelt daarmee op de wedren tussen Nike en Adidas, twee van 's werelds grootste producenten op het gebied van loopschoenen die claimen het beste en snelste product in handen te hebben.
Waar Nike na de Vaporfly de markt verder leek te veroveren met opvolger Alphafly (gewicht: 240 gram), liep Aseffa in Berlijn op een nieuwe schoen van Adidas, de Adizero Adios Pro Evo 1, naar een tot voor kort onmogelijk geacht wereldrecord.
Gewicht per schoen: 138 gram. Prijs per paar: 500 euro. Levensduur: één marathon. Behaalde winst ten opzichte van het vorige, op Nikes gelopen wereldrecord: 2.11 minuten.
De materiaalstrijd kan in Kipchoge's optiek een grote rol spelen in de vlucht die de marathon gaat nemen tot het startschot in Parijs klinkt. Opmerkelijk genoeg is het effect van de met carbon versterkte verende zolen van 40 millimeter dikte volgens hem alleen niet van doorslaggevend belang tijdens wedstrijden zelf.
Sneller herstel trainingen
"Atleten raken door het nieuwe schoeisel gewend aan het lopen op hogere snelheid tijdens trainingen. Door de vering is ook de impact van de landing bij elke stap minder groot. Het gevolg is dat de atleet niet alleen minder snel geblesseerd raakt, maar ook sneller herstelt van trainingen en om die reden de intensiteit kan opvoeren."
"Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de trainingen gaat omhoog. Dat alles zal in de toekomst leiden tot nog snellere tijden op de marathons."
Verrassing
De strijd om het schoeisel gaat aan Hassan voorbij. Ze houdt voor Chicago vast aan de Alphafly 3 waarmee ze in Londen liep. "Hoe goed schoenen misschien ook zijn, je moet nog altijd zelf je best doen en hard werken."
Hassan ziet het ook op dat vlak allemaal wel. Zoals ze zondagmiddag ook gewoon maar afwacht wat haar tweede marathon haar brengt. "Of ik win, verlies, slecht loop of misschien wel het wereldrecord verbeter, het wordt sowieso een verrassing."