NOS NieuwsAangepast

Ceremonie eerherstel Curaçaose slavenleider Tula afgelast door noodweer

De ceremonie waarin de Curaçaose slavenleider en held Tula eerherstel zou krijgen van de Nederlandse regering is dinsdagavond (lokale tijd) afgelast in verband met noodweer. Vanwege harde windstoten en blikseminslag besloot de organisatie dat het niet verantwoord was het programma verder te laten gaan.

Daardoor kon staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties niet zoals gepland het decreet van rehabilitatie uitspreken namens de Nederlandse regering. Het eerherstel van Tula had precies 228 jaar na zijn dood moeten plaatsvinden. De organisatie heeft besloten de ceremonie vanavond om 23.30 uur Nederlandse tijd voort te zetten.

Eerder op de dag was Van Huffelen aanwezig bij plechtigheden, maar 's avonds werd de ceremonie afgelast:

Ceremonie eerherstel Curaçaose slavenleider afgelast vanwege noodweer

Tula werkte aan het eind van de 18de eeuw als slaaf op de plantage Kenepa, in het westen van Curaçao. In 1795 leidde hij een opstand van tot slaaf gemaakten tegen het Nederlandse koloniale bewind. Na een bloedige strijd kwam de opstand tot een einde. Tula werd veroordeeld, gemarteld en op gruwelijke wijze geëxecuteerd.

Tula werd door de Nederlandse gezagsdragers lang afgebeeld als crimineel. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen steeds meer mensen op Curaçao zich sterk te maken voor erkenning van Tula als vrijheidsstrijder en held. In 2010 heeft de toenmalige eilandregering Tula ook officieel als zodanig erkend. De geplande rehabilitatie van Tula volgt op op de excuses voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Eerst door demissionair premier Rutte in december vorig jaar en vervolgens door koning Willem-Alexander op 1 juli van dit jaar.

In deze video wordt uitgelegd hoe het Nederlandse slavernijverleden nog altijd doorwerkt:

Hoe het Nederlandse slavernijverleden nog altijd doorwerkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl