NOS Sport

Golfers Europa weerstaan Amerikaanse comeback en winnen Ryder Cup in Rome

De golfers van Team Europa hebben voor de dertiende keer de Ryder Cup gewonnen. Op de laatste dag in Rome hadden de Europeanen nog maar 4 punten nodig en toch kwamen de Amerikanen nog akelig dichtbij: 16,5-11,5.

Team Europa krijgt de trofee

Op de finaledag van de Ryder Cup werden er twaalf duels gespeeld. Een tegen een, volgens het matchplay-format. Per hole is er een winnaar en wie de meeste holes wint, pakt een punt voor het klassement. Bij een gelijkspel wordt het punt gedeeld.

Europa begon de laatste dag met 10,5 punten, Team USA stond op 5,5. Europa had aan vier punten genoeg om de Ryder Cup-titel binnen te halen. Bij een gelijkspel tussen Europa en de VS (beide 14 punten), zouden de Amerikanen de trofee behouden.

Topduel als opening

Het eerste duel was meteen een absolute kraker. Scottie Scheffler, de nummer één van de wereldranglijst, speelde tegen nummer drie Jon Ram. Het initiatief wisselde regelmatig, en uiteindelijk deelden de mannen het punt.

Door zeges van Victor Hovland, Rory McIlroy en Tyrrell Hatton kwam Europa op 14 punten, genoeg voor minimaal een gelijkspel. Een half puntje extra was nog nodig voor de zege, maar in de resterende zeven partijen stond Europa alleen in de laatste twee potjes op voorsprong.

Tommy Fleetwood tijdens de Ryder Cup

Matthew Fitzpatrick kreeg een buitenkansje om de zege voor Europa binnen te halen, na een slechte tweede slag van Max Homa op de laatste hole. De put van Fitzpatrick was echter net niet raak, waarna Homa rustig bleef en toch won. Ondertussen wonnen ook Brooks Koepka en Xander Schauffele hun duels en zo kwam Team USA op tien punten.

Meer kansen

Josef Straka was de volgende Europeaan die een kans kreeg op een gelijkspel en dus een half punt. Door een fantastische chip op de zestiende hole kwam hij op een punt achter Justin Thomas. Maar ook Straka kon de gelijkmaker niet forceren in de laatste twee holes.

Ondertussen zorgde Tommy Fleetwood voor rugdekking. Hij sloeg een goede eerste bal, terwijl Rickie Fowler zijn bal het water in stuurde. Een sterke approach van Fleetwood was genoeg om de hole binnen te halen. Nadat de Engelsman ook de zeventiende hole won, was het vijftiende punt officieel. Daardoor kon Europa niet meer ingehaald worden.

Een zege van Robert MacIntyre en een gelijkspel voor Shane Lowry maakten het feest voor Europa compleet. Team USA kwam dichter bij dan Europa lief was, maar met 16,5-11,5 stond er een duidelijke uitslag op het bord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl