Bloemen bij het pand aan het Heiman Dullaertplein
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor 'zwart gat in onze harten'

De nabestaanden van de vrouw (39) en haar dochter (14) die omkwamen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam, zeggen in een eerste reactie dat ze het "verlies nog steeds niet kunnen bevatten".

"We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden. Het zorgt voor een zwart gat in onze harten", staat in de verklaring die is verspreid door Namens de Familie, een organisatie die nabestaanden bijstaat en het woord voert namens de familie.

Er zijn veel vragen over hoe de schietpartij heeft kunnen gebeuren, schrijft de familie. Maar ze willen eerst de tijd nemen om "in alle rust te kunnen rouwen". De nabestaanden verzoeken iedereen om hun privacy daarbij te respecteren. De uitvaart zal een "besloten karakter" hebben en de familie heeft geen behoefte aan een stille tocht.

Ook de familie van het slachtoffer van de schietpartij in het Erasmus MC, een 43-jarige arts-docent aan Erasmus Universiteit, wil geen stille tocht, zegt een woordvoerder van Namens de Familie tegen de NOS.

Nabestaanden van schietpartij zitten in 'overlevingsstand': 'Niet te bevatten':

Nabestaanden van schietpartij zitten in 'overlevingsstand': 'Niet te bevatten'

Bij een inzamelingsactie voor de familie van de vrouw en haar dochter is meer dan 90.000 euro opgehaald, het streefbedrag van de initiatiefnemers. Het ingezamelde geld is onder andere bedoeld om de begrafeniskosten te dekken. Kennissen zijn gisteren met de inzamelingsactie begonnen. De vrouw laat drie kinderen na, meldt Rijnmond.

"Laten we als gemeenschap aantonen dat we er in moeilijke tijden voor elkaar zijn", schrijft de oprichter van de crowdfundingsactie. "Samen kunnen we de last van de familie verlichten en een baken van hoop bieden voor een toekomst die, ondanks alles, weer opgebouwd kan worden."

De beste vriendin van het 14-jarige slachtoffer was getuige van het drama, meldt de regionale omroep. "Haar weg naar herstel gaat moeilijk zijn en hulp is essentieel om haar te ondersteunen in deze donkere tijd", schrijft de oprichter van de crowdfundingsactie. Meer dan 3000 mensen hebben inmiddels geld gedoneerd.

Vlak bij de woning van de familie liggen inmiddels talloze bloemen, kaarsen en knuffels:

'Het raakt je gewoon. Je denkt dat het altijd ver weg is.'

Ook bij het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk van de omgekomen docent liggen bloemen. "Als ik aan Jurgen denk, dan denk ik aan een supergepassioneerde docent, iemand die met hart en ziel onderwijs gaf", zegt vicedecaan Maarten Frens van het Erasmus MC.

"Jurgen was iemand die niet alleen met zijn hoofd werkte, maar ook met zijn hart." Frens prijst de flair, humor en passie van de overleden docent en noemt hem een sleutelfiguur. "Jurgen deed er alles aan om van onze studenten goede artsen te maken. Eén ding is zeker: zonder Jurgen zal het nooit meer hetzelfde zijn."

Binnen het Erasmus MC overheerst de verslagenheid, staat in de verklaring. "Er zijn enorme emoties die nog lang na zullen dreunen", zegt het hoofd van de afdeling Huisartsgeneeskunde Patrick Bindels. "Dat is wat ik nu zie bij alle mensen. Dit is niet zomaar over."

  • ANP
    Bloemen bij het Erasmus MC
  • ANP
    Bloemen bij het Erasmus MC
  • ANP
    Aboutaleb bij een herdenking vlak bij het gezondheidscentrum waar de 43-jarige huisarts werkte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl