50Plus-congres
NOS NieuwsAangepast

Congres 50Plus eindigt in chaos, geen lijsttrekker aangewezen

Het is 50Plus vandaag niet gelukt een lijsttrekker te kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst zijn niet vastgesteld. Het congres van de partij in Ede werd voortijdig beëindigd na hevige discussies over personen en procedures.

Op verzoek van voorzitter Jorien van den Herik verwijderde de politie kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft vanochtend bij het begin van de bijeenkomst uit de zaal. Van Hooft en het bestuur van de partij liggen sinds enkele weken in de clinch. Het bestuur onder leiding van Van den Herik wil het Rotterdamse gemeenteraadslid Ellen Verkoelen als lijsttrekker, maar Van Hooft wierp zich op als tegenkandidaat.

Op beelden is te zien hoe de politie Van Hooft uit de zaal haalt:

Chaos bij 50Plus: kandidaat-lijsttrekker door politie uit zaal verwijderd

Van Hooft is onlangs door het bestuur tot twee keer toe geroyeerd als lid. Het eerste royement werd teruggedraaid door de rechter, het tweede door een interne partijcommissie. Maar ook vanochtend was er ruzie over de vraag of Van Hooft aan het congres kon deelnemen. En er was ook discussie over het gebruik van volmachten. Een aantal medestanders van Van Hooft verweet Van den Herik "dictatoriaal gedrag".

Partijvoorzitter Van den Herik kondigde in Ede aan bij de eerstvolgende ledenvergadering zijn functie neer te leggen. In een persbericht dat na afloop van de bijeenkomst is verstuurd noemt hij als reden dat "een bepaalde kern van deze partij uit baantjesjacht alleen maar aandacht heeft voor de bemensing van de posities en het salaris wat daarmee te verdienen is". De belangen van ouderen raken volgens hem daardoor ondergesneeuwd.

Al langer ruzies

50Plus heeft al jaren te kampen met interne ruzies. De partij haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 één zetel, maar al na iets meer dan een maand verliet Kamerlid Liane den Haan de partij. Zij ging als onafhankelijke fractie verder. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de peilingen van Ipsos/EenVandaag en I&O Research, staat 50Plus op 0 tot 1 zetel.

Hoe het nu verdergaat met het lijsttrekkerschap van 50Plus is onduidelijk. De kandidatenlijsten voor de verkiezingen moeten op 9 oktober worden ingeleverd bij de Kiesraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl