Het logo van de Paralympische Spelen
NOS SportAangepast

Russische en Belarussische atleten welkom op Paralympische Spelen van 2024

Bij de Paralympische Spelen van 2024 worden Russische en Belarussische atleten niet volledig uitgesloten. In stemmingen van het Internationaal Paralympisch Comité werd tegen een volledige ban op sporters uit die twee landen gestemd.

Op de algemene vergadering van het IPC stemden 74 leden vanmiddag tegen een verbod van de Russen en 65 voor. Dertien leden onthielden zich van stemming. De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot en met 8 september in Parijs.

Het IPC stemde wel voor een gedeeltelijke uitsluiting van het nationaal paralympisch comité van Rusland, waardoor de Russische atleten in Parijs alleen onder de neutrale vlag kunnen uitkomen. Bij een latere stemming werd hetzelfde besluit genomen over Belarussische sporters.

Algemeen directeur Marc van den Tweel bracht namens NOC NSF een stem uit bij die vergadering. Hij reageert in Langs de Lijn En Omstreken.

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, werden Russische atleten uitgesloten van deelname in veel internationale evenementen waarin sporters voor hun land uitkomen. Zo mochten er geen Russische schaatsers in actie komen tijdens de WK in Thialf eerder dit jaar. Ook op andere EK's en WK's waren de Russen niet welkom. Dat gold ook voor paralympische onderdelen.

Omdat Belarus de Russische inval in Oekraïne ondersteunt, werden ook sporters uit dat land geweerd.

Soepelere regels

In de afgelopen maanden versoepelden steeds meer sportbonden hun reglementen. Zo besloot de internationale zwembond Fina om Russische sporters weer toe te laten, al zwemmen ze wel onder de neutrale vlag.

Eerder deze week besloot de Europese voetbalbond UEFA om Russische jeugdteams ook weer toe te laten tot de Europese competities. De seniorenteams blijven uitgesloten van de Champions League, Europa League en Conference League.

Volgende maand, van 15 tot 17 oktober, komt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) samen in het Indiase Mumbai. Mogelijk valt dan een beslissing over de deelname van Russen en Belarussen aan de Zomerspelen in Parijs. IOC-voorzitter Thomas Bach liet al herhaaldelijk optekenen dat voor hem atleten niet gediscrimineerd mogen worden op basis van hun nationaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl