Schade na de explosie in Storvreta, waarbij de vrouw om het leven kwam
NOS Nieuws

Zweedse premier wil hulp leger tegen bendegeweld, 'we zijn naïef geweest'

De Zweedse premier Kristersson wil de hulp van het leger inschakelen om een einde aan te maken aan het bendegeweld in het land. Eerder deze week werden er in een tijdsbestek van een paar uur drie mensen gedood: twee in de hoofdstad Stockholm en één in een dorp ten noorden van de stad. Een vrouw kwam in dat dorp om het leven bij een explosie bij haar huis. Zij woonde naast een bendelid en zou niets met de bende te maken hebben gehad.

In een tv-toespraak zei Kristersson dat de bendes moeten worden opgespoord en "verslagen". Hij beloofde ook "krachtige en baanbrekende maatregelen" om het bendegeweld een halt toe te roepen.

Volgens de Zweedse omroep SVT zijn deze maand elf mensen omgekomen bij bendegeweld, het hoogste aantal sinds december 2019. Vier mensen hebben volgens de omroep geen enkele link met de bendes. "Zweden heeft nog nooit zoiets gezien. Geen enkel ander land in Europa maakt dit mee", zei Kristersson.

In Zweden werden vorig jaar 61 mensen doodgeschoten, veel meer dan in buurlanden Denemarken (4 mensen) en Noorwegen (4 mensen). Met in totaal 116 moorden afgelopen jaar, op een bevolking van ruim 10 miljoen mensen, is Zweden een stuk gewelddadiger dan Nederland (met 142 moorden op een veel grotere bevolking).

Hoe de hulp van het Zweedse leger er precies uit moet gaan zien, is nog onderwerp van discussie. De Zweedse commandant der strijdkrachten Micael Bydén zegt tegen de krant Dagens Nyheter dat het leger er klaar voor is om de politie te helpen.

Mogelijk neemt het leger de bewaking op sommige terreinen over van de politie. Alleen al in Stockholm moeten er bijvoorbeeld zo'n 150 adressen continu beveiligd worden, dat zou het leger kunnen doen. Agenten zouden zich zo beter kunnen richten op het bestrijden van bendegeweld.

Bloedige conflicten

Zweden heeft de afgelopen jaren te maken met bloedige conflicten tussen bendes over wapens, drugs en geld. Vorig jaar kwam de centrumrechtse regering van Kristersson aan de macht met de belofte de misdaad hard aan te pakken, maar tot nu toe heeft dat nog niet tot resultaat geleid.

Volgens de linkse oppositie heeft Kristersson Zweden alleen maar onveiliger gemaakt, terwijl de premier zegt dat links "onverantwoord migratiebeleid" heeft gevoerd, en de integratie van migranten heeft laten mislukken.

De Zweedse premier gaf op tv een toespraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl