Een foto van Travis King in een tv-uitzending in Zuid-Korea
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse soldaat die Noord-Koreaanse grens overstak overhandigd aan Amerikanen

De Amerikaanse soldaat die afgelopen zomer de grens overstak met Noord-Korea is in China overhandigd aan Amerikaanse autoriteiten, meldt persbureau AP. Eerder vandaag meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat hij het land zou worden uitgezet. Hoe het nu met de soldaat gaat, is niet bekend.

De 23-jarige Travis King was in 2022 uitgezonden naar Zuid-Korea en zat daar afgelopen voorjaar een kleine twee maanden in de cel vanwege mishandeling. De bedoeling was dat hij zou worden teruggestuurd naar de VS, waar hij disciplinair zou worden gestraft. Hij stond volgens Amerikaanse media al op het vliegveld om naar de VS te worden gevlogen, maar dat ging op het laatste moment niet door.

Een dag later rende hij de grens tussen de Korea's over, tijdens een toeristische excursie die hij al weken daarvoor had geboekt. De toer was in de zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone bij het onbewoonde dorpje Panmunjeom. Noord-Korea bevestigde een paar weken later dat de Amerikaan was vastgezet.

Wat er nu met King gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De soldaat is door zijn acties door het Amerikaanse leger aangemerkt als deserteur. Het kan tot straffen leiden als tijd in de militaire gevangenis, salarisverlies of oneervol ontslag.

Racisme en ongelijkheid

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau heeft King toegegeven dat hij "illegaal het land was binnengedrongen". Hij zou genoeg hebben van de "onmenselijke behandeling en het racisme binnen het Amerikaanse leger" en "gedesillusioneerd zijn over de ongelijkheid in de VS". Of dat inderdaad de woorden waren van de Amerikaan of die van de Noord-Koreaanse propagandamachine, is niet te verifiëren.

King is de eerste Amerikaan in vijf jaar van wie bekend is dat hij in het geïsoleerde land werd vastgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl