Agenten bij een huiszoeking in Hesselbronn in het zuidwesten van Duitsland
NOS Nieuws

Duitse regering verbiedt extreemrechtse organisatie en doet invallen bij leden

De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden. Korte tijd later deed de politie invallen bij 26 woningen van 39 leden, meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De organisatie telt 150 leden en is volgens het ministerie in strijd met de grondwet, vooral vanwege antisemitisme. Artgemeinschaft is een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging", zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser.

Het plan om de organisatie te verbieden, bestond al een jaar. Het ministerie ziet het doorgeven van rechts-extremistisch gedachtegoed aan kinderen en jongeren als bijzonder gevaarlijk.

Naast Artgemeinschaft zijn er nog vier gelieerde organisaties verboden. "Dit is opnieuw een zware klap voor het rechts-extremisme en de intellectuele brandstichters die tot op de dag van vandaag nazi-ideologieën verspreiden", zei Faeser.

Artgemeinschaft werd in 1951 opgericht door de voormalige SS'er Wilhelm Kusserow en heet voluit Die Artgemeinschaft - Germanische Glaubens-Gemeinschaft wesensgemässer Lebensgestaltung. Naar buiten toe presenteert de organisatie zich als een religieuze organisatie met Germaanse invloeden.

De organisatie gaf leden instructies om de 'eigen soort' te behouden, meldt het ministerie. Ook in de symbolen en gebruiken van Artgemeinschaft zijn volgens het ministerie verwijzingen naar nazi-Duitsland zichtbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl