Een demonstrant voor het kantoor van Netflix in Hollywood
NOS Nieuws

Scriptschrijvers in Hollywood na vijf maanden staken weer aan het werk

Na vijf maanden staken en vijf dagen non-stop onderhandelen lijkt het er nu toch echt op dat scriptschrijvers in Hollywood hun werk weer oppakken. De schrijversvakbond stemde dinsdagavond lokale tijd in met een akkoord met de studio's.

De leden van de vakbond moeten nog wel instemmen met de overeenkomst. Het Schrijversgilde van Amerika, zoals de vakbond heet, zei in een verklaring dat schrijvers vanaf middernacht lokale tijd weer aan het werk kunnen. De staking duurde 146 dagen.

Het lijkt erop dat een groot deel van de wensen van de schrijvers is ingewilligd. Zo zijn afspraken gemaakt over loonsverhogingen, de vergoeding die ze krijgen als een productie op een streamingdienst verschijnt en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Zo kunnen schrijvers er volgens het nieuwe contract voortaan voor kiezen om AI te gebruiken bij het opstellen van scripts, maar kan een studio het gebruik van de software niet eisen.

De leden van de schrijversvakbond moeten tussen 2 en 9 oktober over de afspraken stemmen.

Miljardenschade

Een groot deel van de schrijvers staakte sinds mei. Daardoor lagen veel producties in Hollywood stil. De afgelopen dagen werden de onderhandelingen weer opgepakt.

De staking kost de mediabedrijven in Hollywood naar verluidt miljarden dollars. Ook in Nederland zullen de gevolgen zichtbaar worden, omdat veel Amerikaanse films en series flinke vertraging oplopen of zelfs sneuvelen.

Nu er een deal gesloten is, wordt verwacht dat dagelijkse humoristische talkshows zoals The Tonight Show Starring Jimmy Fallon en Jimmy Kimmel Live! binnen enkele dagen weer te zien zijn.

De acteurs, die zich in juli aansloten bij de staking, hebben nog geen akkoord bereikt met hun werkgevers. Ook zij willen een eerlijkere verdeling van de inkomsten uit streamingdiensten en betere werkomstandigheden.

NOS op 3 zocht eerder uit welke gevolgen de staking in Hollywood heeft voor series:

Stilte op de set: valt er nog wat te bingen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl