Onderhandelingen Hollywood-staking na weken weer opgepakt, akkoord mogelijk nabij
Na maanden staken in Hollywood lijkt het erop dat er eindelijk weer beweging zit in de onderhandelingen tussen de schrijversvakbond en mediabedrijven. Voor het eerst in een maand tijd hebben het Schrijversgilde van Amerika en de film- en televisiebedrijven überhaupt weer officieel gepraat en aanwezigen omschrijven dat gesprek als hoopgevend. Nieuwszender CNBC meldt dat de partijen bijna tot een akkoord zijn gekomen.
De Amerikaanse scriptschrijvers staken al bijna vijf maanden omdat ze een betere beloning willen voor hun werk, een hogere vergoeding voor producties op streamingdiensten en strengere regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Sinds half juli worden ze ook gesteund door acteursvakbond SAG-AFTRA, waarmee de productie van tal van grote films en series stilligt.
Om tot een deal te komen is het laatste gesprek niet alleen bijgewoond door vertegenwoordiger van de filmstudio's (AMPTP), maar ook door de bazen van grote streamingdiensten en mediabedrijven. Zo zouden topman Bob Iger van Disney, Ted Sarandos van Netflix en Warner Bros. Discovery-baas David Zaslav zijn aangeschoven.
Staking kost miljarden
Na afloop van het overleg is alleen bekendgemaakt dat er is onderhandeld en dat de partijen morgen opnieuw om tafel gaan. CNBC meldt op basis van bronnen dat men binnenskamers optimistisch is over de kans om er dan definitief uit te komen. Daarbij werd wel opgemerkt dat de staking tot na het einde van het jaar kan voortduren als de onderhandelingen nu klappen. Tussen de acteurs en de studio's zijn nog geen gesprekken gepland.
De langdurige staking kost de mediabedrijven en onder meer de staat Californië, waar veel films en series worden geproduceerd, miljarden. Ook in de Nederlandse huiskamers en bioscopen zal de staking naar verwachting grote gevolgen gaan hebben, omdat veel Amerikaanse series en films met flinke vertraging zullen worden uitgebracht of mogelijk sneuvelen.
De vorige grote staking in Hollywood, in 2007, duurde 99 dagen en leidde er onder meer toe dat destijds goed bekeken series als Lost en Breaking Bad korter waren, werden uitgesteld of volledig van koers veranderden. Andere series, zoals Dirty Sexy Money, Pushing Daisies en Heroes hadden zwaar onder de staking te lijden en verdwenen niet veel later van de buis.