Acteur en komiek Russell Brand in 2014
NOS Nieuws

Politie gaat beschuldigingen zedenmisdrijven komiek Russell Brand onderzoeken

De Britse politie gaat onderzoek doen naar de Britse acteur en komiek Russell Brand, naar aanleiding van meerdere beschuldigingen van zedenmisdrijven. Het gaat om "niet recente" misdrijven, meldt de politie. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De politie heeft niet bekendgemaakt om hoeveel meldingen het gaat en om wat voor misdrijven het zou gaan. Ook wordt de naam van Brand niet expliciet genoemd, maar verwijst een woordvoerder wel naar de recente artikelen en documentaire over de komiek.

Onderzoeksjournalisten onthulden twee weken geleden dat meerdere vrouwen Brand beschuldigen van verkrachting, aanranding en emotionele mishandeling. Brand ontkent de aantijgingen. Na de publicaties in de pers meldden meerdere mensen zich bij de politie. Dat is de reden dat de politie nu zelf een onderzoek instelt.

Het gaat om gevallen van grensoverschrijdend gedrag in Londen en elders in het land, zegt de politie. De woordvoerder roept iedereen die ook gelooft slachtoffer te zijn geweest van een seksueel misdrijf op om contact op te nemen. Het maakt daarbij volgens de politie niet uit hoelang geleden seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden.

Reactie Brand

In een reactie op de onthullingen van de onderzoeksjournalisten sprak Brand van een "lange lijst aan verbazingwekkende en nogal overdadige aanvallen, waaronder een aantal zeer serieuze beschuldigingen die ik absoluut tegenspreek".

Ook liet hij via zijn advocaten weten dat er een "zeer verontrustende agenda" achter de beschuldigingen zit. Hij denkt dat hij een doelwit is omdat hij 'een alternatieve mediamaker is, die concurreert met de mainstream media", de traditionele massamedia, zonder dat verder toe te lichten.

YouTube heeft de betalingen aan Brand opgeschort. De Brit heeft meerdere kanalen op YouTube. Zijn video's gaan onder andere over spiritualiteit en politiek, en zijn populair bij complotdenkers. Brand was op tournee op het moment dat de onthullingen openbaar werden gemaakt. Hij trad een dag later alsnog op, maar drie andere shows van zijn theatertour zijn afgeblazen.

Ook zijn talentbureau en een uitgeverij hebben Brand laten vallen nadat de beschuldigingen bekend werden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl