Russell Brand
NOS NieuwsAangepast

Komiek Russell Brand beschuldigd van verkrachting en ander seksueel wangedrag

De Britse komiek en acteur Russell Brand wordt ervan beschuldigd dat hij meerdere vrouwen heeft verkracht, aangerand en emotioneel heeft mishandeld. Dat onthullen onderzoeksjournalisten van de Britse kranten The Sunday Times, The Times en actualiteitenprogramma Channel 4 Dispatches. Ze spraken verschillende vrouwen en zagen berichtjes en zelfs medische gegevens in, die de beschuldigingen ondersteunen.

Onder de vier vrouwen die Brand nu beschuldigen is een vrouw die zegt dat ze zestien was toen Brand haar jaren geleden misbruikte. Ze schetst onder meer dat ze haar ouders moest misleiden door hem onder een andere naam op te slaan in haar telefoon en dat hij haar vertelde dat het hem opwond dat ze nog maagd was. Ook zou hij op enig moment tegen haar wil zijn geslachtsdeel in haar keel hebben gestoken.

Een andere vrouw beschuldigt Brand ervan dat hij haar heeft verkracht in zijn woning in Los Angeles. Daarna is ze behandeld in een verkrachtingscentrum, waar ook medische documenten van zijn die zijn ingezien door de onderzoeksjournalisten. Uit berichtjes blijkt dat ze hem later heeft gestuurd "als een vrouw 'nee' zegt, betekent dat ook 'nee'". Daarop heeft hij zijn excuses aangeboden, zou te lezen zijn.

Brand: alles met wederzijdse instemming

Vooruitlopend op de publicaties kwam de bekende Brit vanmiddag al met een video waarin hij afstand zei te nemen van de "serieuze strafrechtelijke beschuldigingen" die aan zijn adres gedaan zouden worden. Brand spreekt van een "lange lijst aan verbazingwekkende en nogal overdadige aanvallen, waaronder een aantal zeer serieuze beschuldigingen die ik absoluut tegenspreek".

Brands advocaten zeggen dat er sprake is van een "gecoördineerde campagne" tegen hem. Via zijn advocaten laat de komiek weten dat hij denkt dat er een "zeer verontrustende agenda" achter de beschuldigingen zit en dat hij daar het doelwit van is omdat hij "een alternatieve mediamaker is, die concurreert met de mainstream media (de traditionele massamedia, red.)".

Van Brand is bekend dat hij kort na zijn doorbraak begin 2000 kampte met een zware drugsverslaving. In de periode na zijn herstel daarvan raakte hij seksverslaafd, waar hij in 2005 voor is behandeld in de VS. Hij benadrukt nu dat hij in het verleden al uitgebreid heeft gesproken en geschreven over die periode en spreekt van "een tijd van promiscuïteit", maar stelt dat al zijn seksuele relaties destijds met wederzijdse instemming waren.

In het artikel van The Sunday Times komen ook voormalige televisiecollega's van Brand aan het woord, die zeggen dat Brand medewerkers regelmatig vroeg om jonge vrouwen in het publiek te benaderen voor hem. Twee van zijn oud-collega's melden dat ze het idee hadden dat ze voor hem werkten als "pooier". In één geval zou zo'n jonge vrouw later huilend de medewerker hebben gebeld om te vertellen hoe slecht Brand haar had behandeld.

Endemol

Een andere oud-collega meldt dat er achter de schermen volop werd gesproken over Brands wangedrag. Hij zou haar ooit in zijn kleedkamer zijn geslachtsdeel hebben laten zien en hebben gesuggereerd dat ze hem daar oraal zou kunnen bevredigen. Uit angst om haar baan te verliezen heeft ze nooit wat durven zeggen, vertelt ze de krant nu. Later zouden de twee een relatie hebben gekregen, die hij van haar geheim moest houden.

Brand werkte destijds aan goed bekeken shows als Big Brother's Big Mouth en Big Brother's Efourum, die toen werden geproduceerd door Endemol. Banijay UK, dat Endemol in 2020 heeft gekocht, reageert tegenover The Sunday Times dat het de documenten uit die tijd heeft bekeken en dat er geen documenten zijn teruggevonden waaruit blijkt dat er officieel binnen Endemol is gesproken over problemen met Brand.

Een assistent van de komiek beschrijft Brand als een "narcist" en zegt dat hij vaak alleen in zijn ondergoed rondliep terwijl ze met hem aan het werk was. Ook zou hij vaak in haar bijzijn intieme foto's hebben getoond van vrouwen aan zijn vrienden.

Tandenpoetsen

Een derde vrouw die Brand beschuldigt vertelt dat ze elkaar leerden kennen bij de Anonieme Alcoholisten in de VS en dat ze later met elkaar werkten en een korte seksuele relatie hadden. Toen ze in de VS een keer samen aan een project werkten, zou hij seks hebben gewild. Zij was daar niet in geïnteresseerd, maar dat weerhield hem er niet van om haar naakt te achtervolgen en vast te grijpen. Toen ze bleef weigeren, werd hij woedend en ontsloeg hij haar.

Het vierde slachtoffer waar de krant over schrijft is een ex-vriendin van Brand, Jordan Martin. Hoewel zij niet over haar ervaring heeft willen vertellen, zegt ze wel nog steeds achter de beschuldigingen van wangedrag te staan die ze eerder in een boek over hem heeft gedaan. Zo zou hij haar tegen haar zin hebben betast en hebben gedwongen om haar tanden te poetsen tot haar tandvlees bloedde "zodat ze anoniem zou smaken" voor hem.

Bronnen zeggen tegen de krant dat Brands wangedrag achter de schermen bij zowel de BBC als andere werkgevers een "publiek geheim" was. Er zouden ook klachten zijn geweest bij de BBC, maar daar zou niets of te weinig mee zijn gedaan. Ook bij Channel 4 zouden klachten bekend zijn geweest; de omroep zegt onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl