Zorgmedewerkers bij kort geding in februari tegen baanverlies door long covid
NOS Nieuws

Loket long-covidvergoeding zorgmedewerkers geopend

Zorgmedewerkers die drie jaar geleden in de eerste coronagolf covid kregen en langdurige klachten ontwikkelden (long covid), kunnen zich vanaf vandaag aanmelden bij het ministerie van Volksgezondheid voor een compensatievergoeding.

Langdurig zieke zorgmedewerkers krijgen een eenmalige bedrag van 15.000 euro, als compensatie voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Ze moeten wel voldoen aan allerlei voorwaarden en de benodigde documenten en verklaringen kunnen overleggen.

Volgens minister Helder van Volksgezondheid gaat het om een groep van circa 1000 mensen, voor wie 33 miljoen euro beschikbaar is. Het loket sluit op 23 oktober.

De compensatieregeling van het kabinet kwam er na lang aandringen door de vakbonden. De FNV is blij dat er nu eindelijk een regeling is, maar noemt de regeling karig, voor te weinig mensen en met veel haken en ogen.

Twaalf documenten

De regeling is alleen voor zorgmedewerkers in zorginstellingen, die in de eerste coronagolf (maart tot en met juni 2020) intensieve zorg verleenden aan covid-patiënten, toen zelf ziek werden en long covid kregen.

De regeling is niet voor het ondersteunend administratief en technisch personeel in de zorg of voor zorgmedewerkers die later covid kregen en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden.

Bij een aanvraag moeten soms wel negen documenten worden ingeleverd. Dat zijn onder meer een werkgeversverklaring en het medisch onderzoeksverslag van de verzekeringsarts. Dat kan problematisch worden als de medische diagnose van long covid pas later is gesteld en er tijdelijk weer gewerkt is.

Ook moet er een UWV-keuringsverklaring voor de Wia-arbeidsongeschiktheidsuitkering worden ingeleverd. Dat kan lastig zijn omdat het UWV kampt met lange wachtlijsten voor die keuring.

Drempel

De FNV heeft moeite met de strenge aanmeldprocedure. "Het is een onhaalbare administratieve drempel. Documenten zijn soms niet beschikbaar en er is te weinig tijd, waardoor mensen onterecht buiten de boot dreigen te vallen", zegt FNV-bestuurder Kitty Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl