De Franse ambassade in Niamey, de hoofdstad van Niger
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk haalt militairen en ambassadeur weg uit Niger

Frankrijk stopt de militaire samenwerking met Niger en haalt al zijn troepen weg uit het Afrikaanse land. Dat maakte president Macron bekend in een interview op de Franse televisie. Ook de Franse ambassadeur vertrekt. Het besluit valt een paar maanden na de militaire staatsgreep in Niger.

Macron zei dat hij zijn besluit vandaag heeft meegedeeld aan de afgezette president Bazoum. Hij zei ook dat Frankrijk zich niet wil laten gijzelen door de coupplegers en dat hij Bazoum nog steeds als de legitieme president beschouwt.

De ambassadeur en andere diplomaten zullen in de komende uren terugkeren naar Frankrijk, zei Macron. De militairen zullen geleidelijk vertrekken en voor het eind van het jaar weg zijn.

Het militaire bewind in Niger maakte eerder vandaag bekend het luchtruim te sluiten voor Franse vliegtuigen. Dat geldt zowel voor militaire als commerciële vluchten.

In juli werd in Niger een staatsgreep gepleegd tegen Bazoum. De coupplegers, onder leiding van generaal Tiani, keerden zich tegen de oude kolonisator Frankrijk en zeiden de militaire samenwerking stop te zetten. Ook werd de Franse ambassadeur gevraagd om te vertrekken.

Frankrijk zei destijds dat het kennis had genomen van het verzoek, maar dat alleen de "legitiem gekozen Nigerese autoriteiten" zo'n verzoek kunnen indienen.

Onvrede over Frankrijk

Frankrijk heeft nog zo'n 1500 militairen in het land, die helpen met het bestrijden van jihadistische groepen. Eerder werden al Franse troepen weggehaald uit Mali en Burkina Faso, waar het leger de macht overnam van de zittende regering.

In drie jaar tijd werden negen coups geleegd in West- en Centraal-Afrikaanse landen. In veel van deze landen is onvrede over de banden met voormalig kolonisator Frankrijk, dat via de machthebbers vaak nog invloed uitoefende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl