Tiani tijdens zijn televisietoespraak
NOS Nieuws

Coupplegers Niger willen overgangsperiode van drie jaar en 'nationale dialoog'

De militaire machthebbers in Niger willen een overgangsperiode van "niet langer dan drie jaar" om daarna weer een burgerregering te installeren. Dat heeft coupleider Tiani afgelopen avond gezegd in een toespraak op de staatstelevisie.

Hij stelt ook een "nationale dialoog" voor, waarbij volgens hem alle Nigerezen geraadpleegd zullen worden. Die gesprekken, die komende maand gehouden moeten worden, zouden daarna moeten leiden tot een nieuwe grondwet.

Gesprek met delegatie

De aankondiging volgt op een gesprek met een delegatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas. De afvaardiging sprak ook met de afgezette president Bazoum, die sinds de coup van eind juli wordt gevangengehouden in het presidentiële paleis. De Ecowas-landen hebben gedreigd met militair ingrijpen als de democratie niet wordt hersteld.

Direct na de ontmoeting zei Tiani nog dat de junta openstaat voor gesprekken en geen oorlog wil, maar ook dat ze "zichzelf wil verdedigen". De militaire leider benadrukte dat de overgangsperiode "zonder inmenging van buitenaf" zou moeten verlopen.

De staatsgreep leidt wereldwijd tot zorgen. NOS op 3 zocht uit waarom:

Waarom de wereld naar Niger kijkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl