De rij vanmorgen bij het congres van de Partij voor de Dieren
NOS NieuwsAangepast

Grote opkomst bij ledencongres Partij voor de Dieren

Op het ledencongres van de Partij voor de Dieren in Den Bosch hebben zich veel meer leden gemeld dan normaal. Er werden er 700 verwacht, maar er hebben zich zo'n 1600 mensen laten registreren.

Dat heeft alles te maken met het conflict dat zich de afgelopen weken afspeelde in de partijtop. Het inmiddels afgetreden bestuur zette partijleider Esther Ouwehand aan de kant als lijsttrekker. Die schakelde een advocaat in en werd alsnog lijsttrekker, waarop het bestuur aftrad.

Veel leden komen vandaag uit solidariteit met Ouwehand, vertellen zij aan de NOS. Zij wisten toen zij zich inschreven voor het congres ook nog niet dat Ouwehand toch lijsttrekker zou worden.

Veel leden voelen zich nu extra bij de partij betrokken, zeggen zij:

Leden Partij voor de Dieren massaal naar congres om partij te steunen

Op de agenda staan verschillende moties over de bestuurscrisis. Zo is er een motie "Oproep om te verbinden en respectvolle omgang met elkaar", een motie "Bevoegdheden politiek leider" en verschillende moties over de koers van de partij.

Verder stellen de leden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vast. Daar kunnen nog verschuivingen in plaatsvinden. Kamerlid Lammert van Raan bijvoorbeeld staat op een waarschijnlijk onverkiesbare plek 20. De leden kunnen hem nog naar plek 6 stemmen. Bij de tweede plek gaat het tussen Kamerlid Christine Teunissen en nieuwkomer Ines Kostic.

Bij de bijeenkomst is ook veel pers aanwezig. De partij heeft een hoek van de zaal gereserveerd voor leden die niet gefilmd willen worden. Ouwehand houdt naar verwachting rond 15.00 uur haar toespraak.

Het congres is te volgen via deze site en NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl