Partijleider Esther Ouwehand
NOS NieuwsAangepast

Bestuur Partij voor de Dieren stapt op, Ouwehand terug als lijsttrekker

Het bestuur van de Partij voor de Dieren treedt af en zet partijleider Esther Ouwehand toch op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker.

Dat heeft het bestuur in een verklaring bekendgemaakt. Het bestuur besloot zaterdag om Ouwehand niet als lijsttrekker voor te dragen. Als motivering werd gegeven dat er "recente meldingen omtrent integriteitsschending" waren. Dit besluit leidde tot enorme commotie in de achterban van de partij.

In de verklaring van vandaag schrijft het bestuur: "Uitsluitend vanwege de ophef heeft het partijbestuur vanochtend besloten om Esther weer tot de kandidaatstellingsprocedure toe te laten en haar alsnog voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker."

Niet geschikt

Het bestuur geeft aan inhoudelijk niet van mening te zijn veranderd en Ouwehand, ook los van de integriteitsmeldingen, niet geschikt te vinden "om het lijsttrekkerschap de komende vier jaar te vervullen, met de verantwoordelijkheden die daarbij komen".

Verder benadrukt het bestuur dat dit niet voortkomt "uit een interne richtingenstrijd binnen de partij". Het bestuur kondigt aan dat al zijn leden donderdag om 17.00 uur hun ontslag indienen. Zij zullen een interim-bestuur zoeken en hun taken overdragen.

In een eerste reactie zegt Ouwehand: "Het heeft me echt geraakt, maar ik ben ook opgelucht en dankbaar voor alle actieve leden die zijn opgekomen voor onze democratische partij. Ik ben blij dat we door kunnen, er is een wereld te herwinnen."

Ouwehand reageerde voor de camera's op weg naar de opnamen voor het programma College Tour (dat morgen online komt):

Ouwehand: "Blij dat het achter de rug is"

Na de aankondiging van afgelopen zaterdag dat zij aan de kant werd geschoven maakte Ouwehand bekend al langer met het bestuur overhoop te liggen over de toekomst van de partij.

Zij vindt dat het bestuur "onvoldoende besef heeft van de meest basale democratische verhoudingen". Het bestuur zou zelfstandig gekozen volksvertegenwoordigers van de partij tegenhouden en na haar kritiek hierover "een ongekend hard (en vals) gevecht" zijn begonnen.

De berichten riepen een golf aan steunbetuigingen voor Ouwehand op. Een grote groep fractievoorzitters uit gemeenteraden, provincies en waterschappen zegde het vertrouwen op in het partijbestuur.

De Tweede Kamerleden Teunissen, Van Esch en Wassenberg lieten weten dat ze niet op de lijst wilden bij de komende verkiezingen als Ouwehand geen lijsttrekker zou worden. Het Kamerlid Vestering, dat geen partij had gekozen, vertrok gistermiddag plotseling uit de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl