Een herdenking in Londen voor de doodgeschoten Chris Kaba
NOS NieuwsAangepast

Londense agenten leveren vuurwapen in na moordaanklacht tegen collega

Een groep agenten van de Londense politie wil uit protest geen vuurwapen meer dragen tijdens het werk, nadat een collega van hen was aangeklaagd voor moord op een verdachte. Ze zijn bang voor de gevolgen van de rechtszaak tegen deze agent voor het doodschieten van Chris Kaba in de Britse hoofdstad.

De 24-jarige Kaba reed in september vorig jaar in een auto in de Zuid-Londense wijk Streatham Hill. Een agent van wie de naam niet is bekendgemaakt volgde de Audi, omdat die betrokken zou zijn geweest bij een schietincident een dag eerder.

De auto waarin Kaba zat werd klemgereden door een tweede politiewagen, waarop de agent uitstapte en op hem schoot door de voorruit van de Audi. Daarbij werd Kaba dodelijk getroffen in het hoofd. Al snel bleek dat de man ongewapend was en de auto niet van hem. Vorige week is de agent aangeklaagd voor moord. Inmiddels is hij op borgtocht vrijgelaten.

Noodmaatregel

De beslissing om de agent te vervolgen leidt tot onrust binnen het Londense politiekorps. Een woordvoerder laat weten dat veel bewapende agenten zich zorgen maken over de gevolgen van de aanklacht voor hen. Hij zegt dat de politiemensen zien dat justitie de "meest uitdagende omstandigheden" waarin agenten hun werk uitvoeren anders lijkt te beoordelen dan voorheen.

Zo'n honderd agenten willen niet meer met een vuurwapen op zak aan het werk gaan. Als noodmaatregel worden gewapende agenten van andere korpsen ingezet in Londen om de veiligheid te kunnen garanderen. Zo zijn agenten bij luchthavens en het parlement nog steeds bewapend.

Racisme diepgeworteld

Het Londense politiekorps heeft begrip voor de beslissing. "We zijn voortdurend in gesprek met deze agenten om hen te steunen en de zorgen die zij hebben volledig te kunnen begrijpen."

De dood van Kaba leidde tot boosheid binnen de zwarte gemeenschap in Londen. De dagen erna werd er op verschillende plekken geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme binnen de politie.

Racisme is daar al langer een probleem. Eerder dit jaar concludeerde een onafhankelijke onderzoekscommissie dat racisme diepgeworteld is binnen de politie. De commissie riep op tot grondige hervormingen bij de Metropolitan Police.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl