Tigst Assefa in Berlijn
NOS Sport

Niet Kipchoge, maar atlete Assefa pakt hoofdrol in Berlijn met nieuw wereldrecord

Tigst Assefa heeft bij de marathon in Berlijn op sensationele wijze het wereldrecord verbeterd. De 26-jarige Ethiopische dook met haar tijd van 2.11.53 ruim twee minuten onder het vorige record.

Het record stond op naam van Brigid Kosgei. De Keniaanse liep vier jaar geleden in Chicago 2.14.04. Assefa liep vorig jaar al een spetterend parcoursrecord in Berlijn: 2.15.37. Dat was pas haar tweede marathon, na haar debuut in maart in Riyadh.

Assefa maakte vier jaar geleden de overstap naar de langere afstanden, daarvoor kwam zij uit op de 400 en 800 meter. Vanochtend, bij haar derde marathon, vertrok ze nog sneller dan vorig jaar. Na tien kilometer was haar tussentijd sneller dan het wereldrecordschema, gestaag vergrootte zij het gat.

Assefa breekt wereldrecord op de marathon, Kipchoge wint voor vijfde keer in Berlijn

In het spoor van haar mannelijke hazen liep Assefa de concurrentie op flinke achterstand. Na 25 kilometer had zij al bijna een minuut voorsprong op de Keniaanse Sheila Chepkirui. Tot in de laatste kilometer bleef de soepel lopende Assefa in het spoor van haar gangmaker, aan het eind perste ze er nog een eindsprint uit.

Vijfde zege Kipchoge in Berlijn

Eliud Kipchoge slaagde er niet in zijn eigen wereldrecord te verbeteren. De 38-jarige Keniaan schreef zondagochtend de marathon van Berlijn voor de vijfde keer op zijn naam. Hij finishte na 2.02.42, de achtste tijd ooit gelopen, maar niet genoeg om zijn eigen wereldrecord te verbeteren.

Vorig jaar zette Kipchoge het wereldrecord in de Duitse hoofdstad op 2.01.09, toen een verbetering van zijn eerste wereldrecord dat hij in 2018 in Berlijn liep.

Eliud Kipchoge

Van de achttien marathons waarin Kipchoge de afgelopen jaren aan de start verscheen, won hij er maar liefst vijftien. In 2013, zes maanden na zijn winnende debuut in Hamburg, werd hij tweede in Berlijn. In 2020 ging het mis in Londen, waar oorpijn hem parten speelde en er niet meer dan de achtste plaats inzat.

En in april van dit jaar bleef de Keniaan op het heuvelachtige parcours van Boston steken op de zesde plaats, in de slechtste tijd van zijn marathonloopbaan, 2.09.23.

In het spoor van zijn drie hazen vertrok Kipchoge meteen op wereldrecordschema. De Ethiopiër Derseh Kindie ging verrassend mee in het kielzog van Kipchoge. Amos Kipruto, winnaar van de Londen Marathon vorig jaar, kon niet mee.

Eliud Kipchoge (tweede van rechts) onderweg in Berlijn

Halverwege zaten Kipchoge en Kindie nog op wereldrecordschema (1.00.22). Na 25 kilometer, met nog één tempomaker aan kop, ging het tempo iets omlaag.

Kindie moest Kipchoge vervolgens laten gaan en staakte de strijd na 32 kilometer. Ook de laatste haas stapte uit, waarna Kipchoge het zwaar kreeg. Hij kon niet tippen aan zijn tijd van vorig jaar, maar ook de zege werd nog onzeker. Kipruto en marathondebutanten Tadese Takele en Vincent Kipkemoi naderden, maar Kipchoge bleef vooruit.

Kipkemoi werd tweede (2.03.13) achter zijn landgenoot, de Ethiopiër Takele kwam als derde over de streep: 2.03.24.

Vijfde zege in Berlijn

Kipchoge liep wel Haile Gebrselassie uit de recordboeken van de marathon in Berlijn. Met zijn vijfde zege in de Duitse hoofdstad heeft de Keniaan er nu eentje meer dan de inmiddels 50-jarige Ethiopiër.

Na de mislukte wereldrecordpoging gaat de blik van Kipchoge op de Olympische Spelen van Parijs, volgend jaar. Daar hoopt hij zijn derde goud op rij te veroveren, na Rio 2016 en Tokio 2021. Kipchoge zou de eerste in de marathongeschiedenis zijn die dat voor elkaar krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl