Record na record, niet aflatende honger brengt 39-jarige Kipchoge terug in 'zijn' Berlijn
Over anderhalve maand wordt hij 39 jaar, maar zijn ambities zijn onverminderd groot: Eliud Kipchoge koestert snode plannen. De bij leven al legendarische marathonloper hoopt volgend jaar in Parijs voor de derde keer op rij olympisch goud te veroveren en wil de eerste atleet worden die alle zes majors op zijn naam schrijft.
Maar eerst gaat hij in Berlijn proberen Haile Gebrselassie uit de recordboeken te lopen. Beiden wonnen de marathon in de Duitse hoofdstad vier keer. Kipchoge heeft echter nog minstens één poging voor de boeg. Morgenochtend om precies te zijn.
De Keniaan kondigde zijn start in Berlijn half juli op Instagram aan met de veelzeggende woorden: "I must return to my special place." Want dat is het voor hem: hij liep er twee keer een wereldrecord. In 2018 zette 'De Filosoof' 2.01.39 op de klok, vorig jaar deed hij er met 2.01.09 nog een schepje bovenop.
Mede door die herkenbaarheid kiest Kipchoge ervoor om 'Berlijn' ook dit jaar te lopen. "Het is het snelste parcours", vertelt zijn manager Valentijn Trouw, die tijdens de race op de motor zit.
Maar het hoofddoel blijft: een gouden medaille op de Olympische Spelen van Parijs, volgend jaar. Dat zou zijn derde op rij zijn, na Rio (2016) en Tokio (2021) - een uitzonderlijke prestatie. Kipchoge zou de eerste in de marathongeschiedenis zijn die dat voor elkaar krijgt.
Twee uur
In het najaar van 2019 slaagde Kipchoge er ook nog in de mythische 42.195 meter binnen twee uur af te leggen. Een ongekende en amper voor mogelijk gehouden prestatie, maar niet als wereldrecord erkend, omdat het niet in een officiële wedstrijd gebeurde.
Bovendien kreeg hij tijdens de rondjes op het ruim vier kilometer lange traject in het Weense Prater hulp van tempomakers die om beurten het parcours op kwamen om de vedette uit de wind te houden. En dan was er ook nog een wagen die de gewenste snelheid aangaf. Maar dat kon allemaal de pret om de 1.59.40 niet drukken.
Van de achttien marathons waarin Kipchoge aan de start verscheen, won hij er maar liefst vijftien. In 2013, zes maanden na zijn winnende debuut in Hamburg, werd hij tweede in Berlijn. In 2020 ging het mis in Londen, waar oorpijn hem parten speelde en er niet meer dan de achtste plaats inzat.
En in april van dit jaar bleef de Keniaan op het heuvelachtige parcours van Boston steken op de zesde plaats, in de slechtste tijd van zijn marathonloopbaan, 2.09.23.
Boston en New York
Tijdens de 49ste editie van de marathon van Berlijn hoopt Kipchoge zich te revancheren voor die tegenvaller in Boston. Op Amerikaanse bodem had hij na Berlijn (2015, 2017, 2018 en 2022), Chicago (2014), Londen (2015, 2016, 2018 en 2019) en Tokio (2022) zijn vijfde major kunnen bijschrijven. En dan zou van het befaamde sextet alleen New York nog resteren.
De vooruitzichten voor zondag zijn goed, vertelt manager Trouw. "De weersvoorspellingen lijken aardig te zijn: droog, relatief weinig wind, misschien iets aan de warme kant." Het plan is om een eindtijd van 2.02 uur aan te houden als schema.
Dat moet haalbaar zijn, denkt Trouw. De voorbereiding is immers vrijwel identiek aan die van vorig jaar, toen Kipchoge zijn eigen wereldrecord aanscherpte. Trouw: "Hij is een extreem gedisciplineerd marathonloper: in de race weet hij precies wat hij wil en wat hij kan."