Vreugde bij Max verstappen en het team van Red Bull
NOS Sport

Verstappen geniet van 'Red Bull-raket': 'Constructeurstitel mooier dan vorige'

Nooit voelde Max Verstappen zich beter in een auto dan dit seizoen in zijn RB19. In hun race-laboratorium brachten de constructeurs van Red Bull Racing vorige zomer een onstuitbaar monster tot leven, dat dit weekend ook in Japan de concurrentie aan stukken scheurde.

Verstappen won de GP in Suzuka met speels gemak en hoewel teamgenoot Sergio Pérez teleurstelde, was dat ruim voldoende om het constructeurskampioenschap te prolongeren. Het is de zesde keer in de geschiedenis van Red Bull dat die titel is behaald.

Pittige start, simpele race

"What a rocketship!", zei Verstappen over zijn wagen toen hij in Japan over de streep kwam. "Deze auto werkt goed op elke band, iedere ronde liep ik verder uit."

Bij de start had hij het even moeilijk, toen de twee coureurs van McLaren hem vol overtuiging aanvielen. Met veel moeite voorkwam Verstappen dat Oscar Piastri en Lando Norris hem voorbij staken of raakten.

"Het was een lastige, krappe start en scheelde weinig", blikte Verstappen terug. "In de eerste twee bochten was het opletten. Piastri was iets sneller weg dan ik en in de andere spiegel zag ik Norris met veel snelheid. Het was close."

De spannende start in Japan

Verstappen hield stand en reed daarna fluitend naar zijn dertiende zege van het seizoen. Als hij in Qatar op zaterdag bij de topzes zit in de sprintrace, is zijn derde wereldtitel binnen. De grand prix op het circuit bij Lusail staat over twee weken op het programma.

In Japan, het land van Red Bulls motorfabrikant Honda, lag de focus op de behaalde constructeurstitel. Ferrari en Mercedes slaagden er niet in om het Red Bull-feest te voorkomen.

"Deze teamtitel voelt beter en mooier dan de vorige", zei Verstappen erover. "De auto is nog een stuk beter dan vorig jaar. Beter af te stellen, gemakkelijker qua setup en voorspelbaarder dan de vorige. We draaien echt een geweldig seizoen."

Verstappen gaf de credits aan de monteurs, die de RB19 tot leven kusten. "Ik ben erg trots dat ik met deze mensen mag werken. Je ziet niet iedereen op de baan, maar ook in de fabriek in Milton Keynes doen ze alles goed en zorgen ze dat we bijna elk weekend een winnende auto hebben."

Horner looft Verstappen

Teambaas Christian Horner kwam superlatieven tekort om de dertiende zege van Verstappen in dit jaar en de zesde constructeurstitel in het bestaan van Red Bull te prijzen.

"Dit was niet alleen het perfecte weekend, maar dit is een perfect seizoen. Dat is te danken aan de jongens die hun werk doen op de circuits, maar ook aan de jongens en meiden die op de fabriek in Milton Keynes hun best doen. En natuurlijk is Max op dit moment van een ander niveau."

Bekijk hier de reactie van Christian Horner:

Horner over perfect seizoen Red Bull: 'Daar kon niemand van dromen'

Horner was mild voor Sergio Pérez, die een slechte race reed en uitviel met schade aan zijn wagen. De Mexicaan kwam na zijn uitvallen nog even de baan op, om zo een tijdstraf vast te incasseren.

"Hij had een dramatische race", zei Horner. "Niets viel zijn kant op. Maar hij staat nog altijd tweede in de WK-stand en daarmee behaalt hij het belangrijkste doel. Ik ben er zeker van dat 'ie snel weer opkrabbelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl