Max Verstappen in Japan
NOS Sport

Oppermachtige Verstappen naar pole op Suzuka, ruim halve seconde sneller dan de rest

Max Verstappen heeft poleposition veroverd voor de Grand Prix van Japan. In de beslissende sessie was hij meer dan een halve seconde sneller dan zijn naaste concurrenten van McLaren. Oscar Piastri start de wedstrijd op Suzuka vanaf de tweede startplaats.

"Het is een geweldig weekend voor ons tot nu toe. Ik voelde mij meteen goed hier op dit circuit. Maar je moet het altijd nog laten zien. Het is fijn dat het dan op deze manier lukt", aldus een tevreden Verstappen na de kwalificatie.

Lokale held Yuki Tsunoda liet het publiek juichen met het behalen van het derde deel van de kwalificatie, hij begint morgen vanaf de negende plek.

Max Verstappen tijdens de kwalificatie

In het eerste deel van de kwalificatie opende Verstappen meteen snel. Waar de Red Bull-bolide vorige week totaal niet vooruit te branden was en elke bocht een uitdaging werd voor de coureurs, liep de wagen op het circuit van Suzuka op rails.

Dat kon niet gezegd worden van de Williams van Logan Sargeant. In de laatste bocht schoot de Amerikaan rechtdoor en kwam hij hard in de bandenstapels terecht. Het was einde kwalificatie voor Sargeant, en de kwalificatie werd onderbroken.

De GP van Japan bij de NOS

Ook in Q2 kwam Verstappen niet in de problemen. In zijn eerste run zette hij wederom een tijd neer die snel genoeg was. Dit deed Verstappen op banden die hij dit weekend al eens gebruikt had. De snelste ronde in deze sessie werd gereden door Charles Leclerc. Thuisrijder Tsunoda ging verrassend door naar Q3 met de zevende tijd.

Een opvallend moment vond er nog plaats in de pitstraat. McLaren-rijder Piastri reed uit de pitbox, maar mocht zijn bolide nog in de pitstraat weer stilzetten, omdat hij geen nieuwe rondetijd meer neer hoefde te zetten. Piastri parkeerde zijn auto en zijn monteurs kwamen hem weer ophalen.

Straatlengte voorsprong

In de eerste run van Q3 was Verstappen de snelste met een 1.29,012. Hij was meer dan vier tienden van een seconde sneller dan Piastri en Norris, die tweede en derde stonden.

De tweede poging van Verstappen was nog ruim een tiende sneller. Niemand kwam binnen een halve seconde van de regerend en aanstaand wereldkampioen. Piastri start naast Verstappen op de eerste startrij. Norris, Leclerc en Verstappens teamgenoot Sergio Pérez maken de top-vijf compleet.

Tsunoda start zijn thuisrace vanaf de negende startplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl