Witte neushoorns in Zuid-Afrika
NOS Nieuws

Voor het eerst sinds 2012 meer witte neushoorns in Afrika

Voor het eerst in tien jaar is het aantal witte neushoorns in Afrika toegenomen. Afrikaanse autoriteiten telden eind 2022 16.803 witte neushoorns op het continent. Dat is een toename van bijna 900 in een jaar tijd, oftewel 5,6 procent.

De witte neushoorn is de meest voorkomende neushoornsoort in Afrika. Verder leefden er in 2022 6487 zwarte neushoorns op het continent, een toename van 4,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Elk jaar worden honderden van de beschermde dieren gedood door stropers. De hoorns zijn vooral populair in Azië vanwege hun vermeende geneeskrachtige werking.

De meeste Afrikaanse neushoorns leven in Zuid-Afrika en in dat land worden ook de meeste dieren gestroopt. Volgens officiële cijfers waren stropers in 2022 verantwoordelijk voor de dood van 448 neushoorns in Zuid-Afrika, 93 in Namibië en 1 in Kenia.

De International Union for Conservation of Nature (IUCN) stelt dat de toenames te danken zijn aan een combinatie van natuurbescherming en initiatieven voor biologisch beheer. "Door dit goede nieuws kunnen we voor het eerst in tien jaar een zucht van verlichting slaken", aldus Michael Knight, de voorzitter van de groep binnen de IUCN die zich specifiek met neushoorns in Afrika bezighoudt.

De cijfers gaan overigens over de zuidelijke witte neushoorn; de noordelijke variant is zo goed als uitgestorven. In 2018 overleed het laatste mannetje. Van de twee overgebleven vrouwtjes, Najin en Faty, zijn sindsdien eicellen weggenomen. Daarvan zijn tot nu toe 22 embryo's gemaakt met het sperma van twee overleden mannetjes. Wetenschappers hopen die embryo's te implanteren in speciaal daarvoor geselecteerde draagmoeders uit een populatie van zuidelijke witte neushoorns.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl