Het Kamerdebat na Prinsjesdag in 2022
NOS NieuwsAangepast

Kamerdebat na Prinsjesdag in teken van koopkracht en aanstaande verkiezingen

De dag na Prinsjesdag staan in Den Haag de Algemene Politieke Beschouwingen op het programma: het jaarlijkse debat over de Miljoenennota en de plannen voor komend jaar. Vandaag gaan de Kamerleden met elkaar in debat, morgen komt demissionair premier Rutte aan het woord.

De afgelopen twaalf jaar was Rutte als premier het mikpunt van de oppositie bij de Algemene Beschouwingen. Nu hij zijn vertrek heeft aangekondigd, heeft het niet zo veel zin meer om de pijlen op hem te richten.

Bovendien liggen er verkiezingen in het verschiet. Alom wordt verwacht dat het debat van vandaag het karakter zal hebben van een verkiezingsdebat. Nieuwe lijsttrekkers als Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP) zullen zich willen profileren om bekender te worden bij de kiezer.

BBB en Omtzigt

De pijlen zullen nu vooral worden gericht op de partijen die het goed doen in de peilingen, zoals de BBB van Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt met zijn NSC. Inhoudelijk zal het debat vooral over de koopkracht en het bestrijden van armoede gaan. Het kabinet stelde gisteren twee miljard euro ter beschikking om burgers met een minimuminkomen te ondersteunen. De huurtoeslag gaat omhoog, net als het kindgebonden budget.

Volgens het kabinet wordt daarmee voorkomen dat het aantal mensen dat in armoede leeft volgend jaar verder toeneemt. De maatregelen kunnen op steun rekenen in de Tweede Kamer, maar veel partijen willen meer.

Zij springen op de bres voor de middeninkomens. Ook politieagenten, onderwijzers en zorgmedewerkers kunnen maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Ze vallen vaak net buiten de boot voor toeslagen, terwijl ook zij met stijgende kosten worden geconfronteerd.

Brandstofaccijns

Maandag werd al duidelijk dat een Kamermeerderheid de aanstaande verhoging van de accijnzen op benzine en diesel wil schrappen. Veel mensen zouden een forse rekening gepresenteerd krijgen als de prijzen aan de pomp met zo'n twintig cent per liter zouden stijgen.

Om die verhoging terug te draaien moet 1,2 miljard euro gevonden worden. Waar, daar is niet iedereen het over eens. Als het aan de VVD ligt, komt het geld uit het Nationaal Groeifonds. Dat is bedoeld voor innovatieve projecten die voor economische groei moeten zorgen, maar een deel van het geld ligt nog op de plank.

Niet iedereen vindt het sleutelen aan de benzineprijzen een goed idee, zeker nu veel mensen zich juist boos maken over de miljarden aan fossiele subsidies. Partijen als D66 en de combinatie GroenLinks-PvdA zien liever dat mensen meer overhouden van hun salaris en zo hun koopkracht zien stijgen.

Grote vraag blijft hoe alle plannen betaald moeten worden. De afgelopen jaren kon het kabinet veel problemen aanpakken door er meer geld voor vrij te maken. Maar door de stijgende rente is geld lenen niet meer gratis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl