De koning, koningin en kroonprinses arriveren bij de Koninklijke Schouwburg voor de Troonrede
NOS Nieuws

Tweede Kamer: kabinet doet te weinig voor mensen met normaal inkomen

De Tweede Kamer wil de komende twee dagen, in het debat over de Prinsjesdagplannen, proberen om meer voor elkaar te krijgen voor mensen met een laag of middeninkomen die hun rekeningen nauwelijks kunnen betalen. Zowel coalitiepartijen als de oppositie vinden dat het demissionaire kabinet te weinig daadkracht toont om de koopkracht te verbeteren.

PVV-leider Wilders zegt dat er wel iets over bestaanszekerheid wordt gezegd. "Maar het gevoel van urgentie wat veel mensen thuis hebben, namelijk we trekken het al jarenlang niet meer, vond ik wel een beetje mager." Volgens hem wordt er vele malen meer uitgegeven aan stikstof en aan asiel en migratie dan aan de "koopkracht van de eigen mensen".

Ook zijn collega Klaver, die in de Kamer de komende dagen spreekt namens GroenLinks en PvdA, vindt dat het kabinet niet voldoende doet. "Ze zijn demissionair en ze doen echt het hoognodige, maar de armoede stijgt gewoon het komend jaar." Volgens Klaver moet het minimumloon omhoog en moeten de prijsstijgingen in het openbaar vervoer stoppen. Hij is er niet voor om de verhoging van de benzineaccijns te schrappen, zoals een Kamermeerderheid wil.

Geld aan eind van de maand

BBB-leider Van der Plas vindt de 2 miljard euro die het kabinet uittrekt om te voorkomen dat de armoede toeneemt "een mooi begin", maar ook zij zegt dat er nog veel meer nodig is: "We moeten ervoor zorgen dat mensen met middeninkomens gewoon genoeg geld overhouden in hun portemonnee aan het einde van de maand."

Andere Kamerleden van de oppositie laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet "lapmiddelen" gebruikt om "de ergste randjes" er vanaf te vijlen, maar geen "fundamentele keuzes" maakt voor mensen die "nauwelijks rond kunnen komen" van een normaal inkomen. Volgens haar is ook een demissionair kabinet in een rechtsstaat verplicht om te zorgen voor zijn burgers.

Kamerlid Omtzigt vindt het maar vreemd dat het kabinet een begroting heeft ingediend, maar dat de coalitiepartijen inmiddels al met allerlei tegenvoorstellen komen. Hij vraagt zich af: "Met welke begroting hebben wij hier te maken? Dus het wordt interessant de komende dagen."

Problematische schulden

Volt-leider Dassen beschouwt het als positief dat "de armoede deels wordt aangepakt", maar dat gebeurt volgens hem "niet grondig genoeg". Hij wil de komende twee dagen, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, onder meer bereiken dat 600.000 mensen met problematische schulden een 'pardon' krijgen, zodat zij "hun leven weer op de rit kunnen krijgen".

Ook de nieuwe Denk-lijsttrekker Van Baarle constateert dat 2 miljard voor armoedebestrijding "veel te weinig" is. "Ik zie dat de armoede volgend jaar gewoon in stand blijft. Er leven meer dan 800.000 mensen in armoede en dat blijft gewoon zo. Het kabinet bestrijdt dat niet, maar houdt dat gewoon in stand. Dat is een schande voor een rijk land als Nederland."

Grof schandaal

Marijnissen van de SP vindt dat "de armoede niet wezenlijk wordt aangepakt", terwijl "er zoveel geld wordt verdiend in Nederland". Ook zij vindt het "een grof schandaal" dat het demissionaire kabinet er niet in slaagt om de armoede te verminderen. Zij wil de komende dagen concrete voorstellen doen als een verhoging van het minimumloon, het schrappen van de btw op levensmiddelen en het openbaar vervoer en de afschaffing van het eigen risico in de zorg.

Partijleider Eerdmans van JA21 vindt het goed dat het kabinet 2 miljard uittrekt voor "de onderkant", maar hij wil dat er ook iets wordt gedaan voor mensen die 1 of 2 keer modaal verdienen: "Wij zijn niet zozeer bezig met bestaanszekerheid, maar vinden welvaartszekerheid een belangrijk begrip."

Wat Stoffer van de SGP betreft gaat het morgen en donderdag in de Kamer vooral over de mensen met middeninkomens "tussen de 40.000 en 70.000 euro". "Die hebben het moeilijk en gaan het nog moeilijker krijgen."

Verhoging van benzineaccijns schrappen

Ook de coalitiepartijen maken zich zorgen over de mensen die een baan hebben. Volgens VVD-fractievoorzitter Hermans hebben veel mensen "het beklemmende gevoel" dat ze hun rekeningen en dagelijkse boodschappen niet meer kunnen betalen. Zij wil daarom onder meer inzetten op het tegenhouden van accijnsverhoging op benzine en diesel op 1 januari. Dat helpt volgens haar een "ongelooflijke grote groep mensen" die afhankelijk is van de auto.

Volgens D66-fractieleider Paternotte zijn de kabinetsplannen van vandaag "te bescheiden". Hij vindt dat "een beetje balen", want wat hem betreft zijn nu "actie en daadkracht" nodig, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de koopkracht van middeninkomens wordt verbeterd. "We weten dat die onder druk staat." Hij wil onder meer dat de fossiele subsidies worden aangepakt, "waardoor de grootverbruikers iets meer energiebelasting gaan betalen en gewone huishoudens wat minder."

Steunen van gezinnen

CDA-leider Bontenbal wil zich in eerste instantie vooral richten op "het steunen van gezinnen, want daar is de pijn het grootste". Hij wil onder meer de energierekening verlagen en constructief kijken naar de plannen van andere partijen. "Het spannende is vooral: lukt het om al die plannen bij elkaar in een totaalpakket te krijgen? Maar goed, dat gaan we de komende dagen zien. "

Ook Bikker van de ChristenUnie ziet dat mensen zich zorgen maken. "Als je volle bak werkt en je kunt de rekeningen niet betalen, dan doen we iets niet goed." Zij wil naast een verhoging van het minimumloon ook betaalbaar en bereikbaar openbaar vervoer.

Cadeautjes voor iedereen

Forum voor Democratie-voorman Baudet typeert de plannen van het kabinet vooral als cadeautjes voor iedereen. "En wie moeten dat gaan betalen? Uiteindelijk wij met zijn allen, de belastingbetaler is de dupe."

Zijn collega Van Haga vindt de voorstellen van het kabinet "diep socialistisch". Volgens hem komt de begroting vooral neer op "herverdelen en geld afpakken van mensen die hard werken". En Bij1-leider Simons benadrukt dat ze vooral blij is met de woorden van de koning "vrij vroeg in de Troonrede" dat verwerking van het slavernijverleden ook na dit herdenkingsjaar hoog op de agenda blijft staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl