Officiële opening van de herdenkingstuin
NOS Nieuws

Herdenkingstuin geopend op plek huis kindermoordenaar Dutroux

In België is een herdenkingstuin geopend op de plek waar het huis van de beruchte kindermoordenaar Marc Dutroux stond. Dat gebeurt ruim 25 jaar nadat Dutroux daar meerdere meisjes gevangen had gehouden.

Vorig jaar werd het zogeheten "huis van de verschrikkingen" in Marcinelle afgebroken. Daar had Dutroux de ontvoerde kinderen gemarteld en verkracht in een geluidsdichte kelder. De herdenkingstuin staat vol bomen en is versierd met een muurschildering van een kind dat een vlieger de lucht in ziet gaan.

De ouders van twee van zijn slachtoffers, Julie Lejeune en Mélissa Russo, waren aanwezig om de tuin in te huldigen:

De vaders van slachtoffers Julie en Melissa eren de herdenkingstuin. Links de burgemeester van Charleroi

De inmiddels 66-jarige Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tbs voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Hij hield in 1995 en 1996 zes jonge meisjes gevangen. Slechts twee van hen overleefden het.

Hoewel het huis is afgebroken, is de kelder op verzoek van de ouders van twee van zijn slachtoffers niet gesloopt.

Dutroux vroeg in 2020 om een voorwaardelijke vrijlating. Die werd afgewezen na een psychiatrisch rapport waaruit bleek dat hij nog steeds gevaarlijk was. Zijn medeplichtige ex-vrouw Michelle Martin en een mede-samenzweerder zijn al vrijgelaten uit de gevangenis.

Bekijk hier een terugblik op de zaak Dutroux:

Zaak Dutroux: een van de grootste trauma's van België

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl