Noodopvang voor vluchtelingen in Enschede
NOS Nieuws

COA: driekwart van medewerkers slachtoffer van ongewenst gedrag

Driekwart van de medewerkers in asielzoekerscentra heeft één of meerdere keren te maken gehad met ongewenst gedrag van een bewoner. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na een enquête onder het personeel. Het gaat vooral om uitschelden, intimidatie en bedreigingen, zo meldt persbureau ANP.

De opvangorganisatie deed eerder dit jaar onderzoek naar de werkomstandigheden binnen het COA. In die enquête zei bijna een op de drie medewerkers dat ze slachtoffer zijn geworden van ongewenst gedrag door collega's. Dat gaat vooral om buitensluiten, intimidatie en pesten, zegt het COA.

De situatie is daarmee de afgelopen jaren niet beter geworden: vier jaar geleden zei ruim de helft van de COA-medewerkers te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag door bewoners. Ruim een kwart van het personeel zei het slachtoffer te zijn geweest van ongewenst gedrag door collega's.

'Onacceptabel'

"Ongewenst gedrag tast het werkplezier aan en zorgt voor veel stress", zegt COA-topman Milo Schoenmaker. "Het is onacceptabel dat medewerkers, die vaak al een hoge werkdruk ervaren, hier last van hebben."

Volgens Schoenmaker heeft het "behoud van bevlogen en betrokken medewerkers prioriteit". De organisatie zegt aan de slag te gaan met de aanpak van ongewenst gedrag van zowel bewoners als medewerkers onderling.

Uit de enquête komt volgens het COA ook dat 84 procent van de medewerkers tevreden of zeer tevreden is over het werken bij de asielopvangorganisatie, en hebben veel mensen plezier in hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl