Schade aan de woning in Amsterdam-Zuidoost
NOS NieuwsAangepast

Explosies in Amsterdam en Winschoten, Bredanaars huis uit om voorwerp

Op verschillende plekken in het land zijn gisteravond en vannacht explosies geweest bij panden. Dat gebeurde in de regio Amsterdam en in Winschoten. In Breda werd iets brandbaars een huis in gegooid, waardoor de bewoners moesten vluchten.

Rond 22.30 uur werd er een explosie gemeld bij een woning in Amsterdam-Zuidoost. Daardoor ontstond er een brand, die snel door de brandweer werd geblust. Een half uur later was het raak in Weesp, dat sinds vorig jaar deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam. Daar was er een explosie in een portiek van twee woningen aan de rand van het centrum. Een getuige spreekt van een zwaar explosief.

De brand is geblust door buurtbewoners. Explosievenexperts van de politie hebben onderzoek gedaan en stukjes van het explosief meegenomen voor onderzoek. Bij beide explosies raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de toedracht.

Breda

In Breda werd rond 03.45 uur een ruit van een woning vernield en iets brandbaars binnen gegooid. Volgens de politie moesten vijf mensen naar buiten vluchten. Een van hen heeft lichte brandwonden opgelopen.

De brandweer heeft de brand geblust. De politie onderzoekt de zaak.

Winschoten

In Winschoten werd een pand aan de Langestraat in het centrum getroffen door een explosie. Dat is de tweede explosie in een paar dagen tijd. Er zijn geen gewonden, meldt de politie. Wel is er veel schade.

Zaterdagochtend was er in de Langestraat ook al een explosie. De politie zei toen uit te gaan van opzet en uit te zoeken of er een verband is tussen die explosie en andere geweldsincidenten in Winschoten, Oude Pekela en Groningen. In laatstgenoemde stad was er een week geleden ook al een explosie.

Politiechef Amsterdam bezorgd

Gisteren uitte de Amsterdamse politiechef Frank Paauw zijn bezorgdheid over de hoeveelheid explosies in Amsterdam. Afgelopen weekend ging er bij zes panden een explosief af, waarbij overigens geen gewonden vielen.

"De explosies zijn gevaarlijk en hebben een enorme inbreuk op het veiligheidsgevoel van de Amsterdammer", zei Paauw gisteren in een verklaring. "Als politie werken we dag en nacht aan deze vorm van criminaliteit. Aan de andere kant wordt er weinig informatie met ons gedeeld, dat moet echt anders." Hij riep Amsterdammers met klem op om informatie te delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl