Russell Brand op het podium in Los Angeles (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

YouTube schort betalingen Russell Brand op na beschuldigingen van wangedrag

YouTube heeft de betalingen van de Britse komiek Russell Brand opgeschort, meldt een woordvoerder van het platform aan SkyNews. Zaterdag werd bekend dat hij door meerdere vrouwen wordt beschuldigd van onder meer verkrachting en aanranding.

Brand heeft meerdere kanalen op YouTube, het grootste kanaal heeft zes miljoen abonnees. Zijn video's gaan onder meer over spiritualiteit en politiek, en zijn populair bij complotdenkers. De video's blijven online staan, maar worden zonder advertenties vertoond.

Ook de laatste drie optredens van de tournee van Brand zijn uitgesteld, meldt de organisatie van de tour. Brand zou deze week nog optreden op verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk.

"We vinden het niet leuk om te doen, maar we weten dat jullie het zullen begrijpen", laat de organisatie weten. Nieuwe data voor de shows van Brand zijn nog niet bekendgemaakt. Een theater in Windsor waar Brand nog zou optreden, zegt dat mensen met een kaartje hun geld kunnen terugkrijgen.

De acteur en komiek spreekt de aantijgingen van seksueel misbruik tegen. Zaterdagavond stond hij, nadat het nieuws bekend was geworden, nog op het podium in Londen. Daar kreeg hij een staande ovatie van de aanwezigen. "Ik hou van jullie, bedankt. Er zijn dingen waarover ik niet kan praten en hopelijk begrijpen jullie dat", zei Brand tegen het publiek.

Sunak: beschuldigingen bijzonder ernstig

De Britse premier Sunak heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij het een positieve ontwikkeling vindt dat de BBC en Channel 4 een onderzoek instellen. Brand werkte in het verleden als presentator bij beide omroepen.

"Zij moeten hun bevindingen presenteren en dat op een transparante manier doen", aldus Sunak. "Ik ga daar niet op vooruitlopen." Wel noemt hij de beschuldigingen "bijzonder ernstig en zorgwekkend".

Ook Banijay, het moederbedrijf van de van oorsprong Nederlandse productiemaatschappij Endemol, doet intern onderzoek naar de gedragingen van Brand toen hij shows presenteerde voor Endemol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl