Vrouwen bij een protest in New York, op de sterfdag van Mahsa Amini
NOS Nieuws

Iraanse autoriteiten: 260 arrestaties op sterfdag Mahsa Amini

In Iran zijn dit weekend volgens de autoriteiten meer dan 260 mensen opgepakt bij demonstraties. Zaterdag was het precies een jaar geleden dat de Iraanse vrouw Mahsa Amini overleed in het ziekenhuis, nadat zij drie dagen in coma had gelegen. Ze was kort daarvoor opgepakt door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek te los droeg.

Om haar en andere slachtoffers van het regime te herdenken, gingen mensen de straat op. Er waren demonstraties in verschillende steden, waaronder de hoofdstad Teheran. Met de aanhoudingen willen de Iraanse autoriteiten nieuwe protesten voorkomen. Berichten over grootschalige protesten zijn er niet, zeer waarschijnlijk vanwege de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen op straat.

Het door het regime gemelde aantal van 260 arrestaties is niet te controleren door onafhankelijke journalisten.

Vader opgepakt

Eerder werd bekend dat een van de arrestanten de vader van Mahsa was. Hij zou na zijn arrestatie te horen hebben gekregen dat hij zich niet openlijk mag uitlaten over de dood van zijn dochter.

Ook buiten Iran werd stilgestaan bij de sterfdag van Amini. Onder meer in Londen, New York, Rome en Parijs verzamelden zich honderden mensen, die "Vrouw, leven, vrijheid!" riepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl