AZ behoudt maximale score met winst op Sparta, net als PSV en Twente

Bekijk de samenvatting van AZ - Sparta Rotterdam

AZ heeft zich in navolging van PSV en FC Twente verzekerd van zijn vierde zege in vier eredivisiewedstrijden. De Alkmaarders waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor Sparta Rotterdam.

Op basis van doelsaldo staat AZ nu tweede, blijft PSV bovenaan en is FC Twente de nummer drie.

Voor AZ leek het na de interlandpauze even wennen, want Sparta begon goed en kreeg via Koki Saito enkele mogelijkheden. Maar al snel kreeg de thuisploeg vlot combinerend het juiste ritme te pakken. Een schot van Sven Mijnans werd gekeerd door Nick Olij en een stijlvolle volley van de ex-Spartaan belandde in het zijnet.

Stand eredivisie

Via Dani de Wit kwam AZ op voorsprong en dat mag geen verrassing meer heten. De middenvelder had in 2023 vijf keer eerder een basisplaats in de eredivisie en was in al die vijf wedstrijden betrokken bij een treffer (goal-goal-goal-goal-assist). Nu scoorde hij met een knal in de bovenhoek.

Pavlidis weer naast topscorer Gimenez

Ook bij de tweede treffer was De Wit betrokken. Hij kopte de bal zijwaarts naar spits Vangelis Pavlidis, die zichzelf handig vrijspeelde en genadeloos toesloeg. Het was alweer het zesde doelpunt van de Griek dit seizoen, waarmee hij met Feyenoorder Santiago Gimenez topscorer van de eredivisie is.

Pavlidis voegde zich bovendien in een illuster rijtje. Hij werd pas de vierde AZ-speler die trefzeker was in elk van de eerste vier eredivisiewedstrijden van een seizoen, na John Metgod in 1977 (eerste vijf), Kees Kist in 1981 (vier) en Mounir El Hamdaoui in 2009 (vier).

Kijk hieronder naar de reacties van AZ-middenvelder Dani de Wit, Sparta-verdediger Bart Vriends en AZ-coach Pascal Jansen:

AZ blijft zelfkritisch na goede wedstrijd tegen Sparta: 'Nog doeltreffender worden'

Met de doelpunten in de 18de en de 19de minuut stond AZ opeens op een ruime voorsprong. In de tweede helft had de thuisploeg aan het doelsaldo kunnen werken, maar doelpunten bleven uit.

Na een pass van Mijnans passeerde De Wit Sparta-keeper Olij voor de tweede keer, met een vallende kopbal dit keer, maar vanwege buitenspel ging deze treffer niet door. Verder redde Olij knap op een kopbal van Pavlidis en schoot de Griek nog een keer naast.

In de slotfase liet Sparta zich weer wat meer zien en kopte spits Tobias Lauritsen naast. De spanning kwam echter niet meer terug in Alkmaar. Pavlidis kreeg met het oog op het duel met HSK Zrinjski in de Conference League in het slotkwartier rust. Een van de invallers was debutant Ibrahim Sadiq, die vorige maand overkwam van BK Häcken.