NOS Sport

Red Bull-hegemonie eindelijk doorbroken, maar: 'Mogen ons niet laten meeslepen'

Dolle vreugde bij Ferrari en ook blije gezichten bij McLaren en Mercedes. De Formule 1-teams vochten het hele jaar om de kruimels achter het immer oppermachtige Red Bull van Max Verstappen, maar in Singapore streden ze om de hoofdprijs. Eindelijk.

Carlos Sainz sprong na een slopende race van bijna twee uur in de tropische hitte euforisch juichend uit zijn Ferrari. De Spanjaard was de eerste niet-Red Bull-coureur die dit jaar een Formule 1-race wist te winnen.

"Een geweldig gevoel, wat een geweldige race", was de eerste reactie van de dolblije Sainz. "Ik wil iedereen bij Ferrari bedanken, we hebben vandaag alles goed gedaan en het eindelijk kunnen omdraaien."

Sainz bezorgde Ferrari de eerste zege sinds 10 juli 2022, toen Charles Leclerc de GP van Oostenrijk won. Van de 25 races sindsdien wist Red Bull er liefst 24 te winnen. Alleen George Russell van Mercedes kon die serie op 13 november 2022 in Brazilië nog even onderbreken.

Vooral dit seizoen won met name Verstappen vaak met speels gemak. Liefst tien keer op rij zegevierde de Nederlander, een nieuw Formule 1-record. Maar in Singapore kreeg Red Bull het niet voor elkaar met de afstelling. Een vijfde plaats was het maximaal haalbare voor de aanstaand wereldkampioen.

Misschien enige kans

Even later, op de persconferentie van de topdrie van de race, was de pure vreugde bij Sainz ietsje weggezakt. "Ik ben extreem trots op dit weekend. Want we wisten dat dit een schaarse kans was om Red Bull eindelijk een keer te verslaan. Misschien zelfs wel onze enige kans, dat beseften we."

Euforisch springt Sainz uit zijn Ferrari

Na de zomerstop is het gat tussen Red Bull en de rest niet meer zo groot. Op stratencircuits komt de auto van Verstappen sowieso wat minder uit de verf. Bovendien kreeg Red Bull de afstelling van de auto in Singapore niet op orde, waardoor de concurrentie eindelijk kon toeslaan.

"Maar deze zege zegt niets over de rest van het jaar", temperde Sainz de euforie. "Er komen nog een paar circuits waar wij hooguit vijfde of zesde kunnen worden. Ik denk nog steeds dat Red Bull de resterende races allemaal gaat winnen."

Focus al op 2024?

Hoewel Lando Norris een zeldzame kans op zijn eerste Formule 1-zege niet kon pakken, was de coureur van McLaren opgetogen over zijn tweede plaats. "Ik ben erg blij met het resultaat. Mooi om met Carlos op het podium te staan, al had ik het natuurlijk liever andersom gehad. Leuk om te zien dat we eindelijk eens een andere winnaar dan Red Bull hebben."

En ook Lewis Hamilton zat als nummer drie met een goed gemoed op de persconferentie. "Ik weet niet wat er met Red Bull aan de hand was dit weekend. Maar het is goed dat Ferrari, McLaren en wij nu vooraan meedoen", zei de coureur van Mercedes.

"Misschien is Red Bull gestopt met het ontwikkelen van deze auto en ligt de focus al op 2024, terwijl de rest nog volop bezig is met updates", zocht Hamilton naar een verklaring. "Hoe dan ook is dit resultaat erg bemoedigend, we hopen dit jaar nog minstens een keer op het podium te staan."

WK-stand na de GP van Singapore

Charles Leclerc eindigde op de vierde plaats, ook nog voor Verstappen. "Voor de moraal is dit geweldig", zei de Mongegask van Ferrari. "Maar we moeten ons niet te veel laten meeslepen."

Grote stap vooruit

De winst van zijn teamgenoot Sainz was het gevolg van een flinke upgrade bij Ferrari, vertelde Leclerc. "In Zandvoort hebben we heel veel dingen getest en vervolgens hebben we in Monza de bevestiging gekregen dat we de auto nu veel beter begrijpen. Hier in Singapore hebben we alle aanpassingen kunnen toepassen en echt een grote stap vooruit gezet."

Toch wilde ook Leclerc niet al te hard juichen. "Het is echt niet zo dat we in twee weken al onze problemen hebben opgelost. We zitten zeker op het juiste spoor, maar volgende week in Japan is Red Bull weer het te kloppen team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl