NOS Sport

Verstappen na einde zegereeks in Formule 1: 'Laat zien hoe moeilijk winnen is'

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Singapore

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Singapore

Geen elfde overwinning op rij voor Max Verstappen in de Formule 1, maar een vijfde plaats in de Grand Prix van Singapore. Hij reed tussen coureurs die hij anders ver voorblijft. Het is even niet anders, wist de Nederlandse wereldkampioen vooraf al. Meer zat er niet in na een mislukte kwalificatie in een ronduit beroerd weekeinde.

"Het is niet wat we willen, maar vandaag was het wel een beetje beter", zei Verstappen.

De Red Bull-wagen is op het stratencircuit van Marina Bay al het hele weekeinde niet de dominantie auto die we kennen en dat heeft Verstappen monter geaccepteerd. Teleurgesteld zijn over iets wat je niet kan veranderen heeft geen zin, zal hij gedacht hebben.

'Kan niet ingaan op details'

De voorbereiding in de simulator bood al weinig hoop en daarna brachten drie vrije trainingen niet de gehoopte verbetering. Zijn kwalificatie eindigde in de tweede sessie, startplek elf was het maximaal haalbare.

Over de oorzaak daarvan wordt Verstappen niet concreet. "Ik kan niet op details ingaan. We hebben best wat geleerd in de race, ook over de problemen van zaterdag. We hebben wel wat ideeën, maar ik kan er niet te veel over zeggen."

Het stratencircuit in Singapore is met veel scherpe, langzame bochten een a-typische baan op de kalender. De technische experts van Red Bull kregen de auto er niet naar wens afgesteld.

'Slechtst mogelijke scenario'

Zo speelde de coureur die historisch veel 1'tjes aan elkaar reeg de laatste maanden opeens een bijrol. "En dan zat alles ook nog eens tegen met de safety car, het was het slechtst mogelijke scenario."

Net nadat Verstappen nieuwe banden had gehaald, kwam de Alpine van Esteban Ocon stil te staan. Was Verstappen onder de virtual safety car de pits in gereden, had hij er veel minder plekken mee verloren.

"Als het een beetje meer in ons voordeel was geweest, had ik het duel met ze kunnen aangaan. De laatste serie op de medium-banden ging best goed. Je baalt dan echt."

WK-stand na de GP van Singapore

Ferrari-coureur Carlos Sainz won de race. Verstappen, toch al geen man van statistieken, wist dat zijn zegereeks ooit ergens doorbroken zou worden en berustte daar al vroeg in het weekeinde in. "Ik heb er vrede mee."

'Het is niet makkelijk'

Hoe langer het duurt voor iemand erbij in de buurt kan komen, hoe bijzonderder die prestatie zal worden gezien. Verstappen: "Je hoort vaak: kijk hoe dominant ze zijn, kijk hoe makkelijk het ze afgaat. Maar het is niet makkelijk, dit laat zien hoe moeilijk winnen is."

"Er zijn zoveel details die je op orde moet hebben. Alles moet perfect verlopen. Dit weekeinde was dat niet het geval en je ziet waar dat toe leidt. Dan win je niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl